Πολλαπλασιάζονται οι φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πάρει αποστάσεις από μια ακροδεξιά οργάνωση η οποία δηλώνει ότι αισθάνεται μια “βαθιά σχέση” με τον πολυεκατομμυριούχο μεγιστάνα και γιόρτασε τη νίκη του με ναζιστικούς χαιρετισμούς.

“Ο κ. Τραμπ, που εύκολα καταφεύγει στο Twitter, παρέμεινε σιωπηλός όταν περίπου 200 λευκοί εθνικιστές” της ακροδεξιάς συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Ουάσινγκτον “για να γιορτάσουν ανοιχτά τη νίκη του, με μια δημόσια γιορτή γεμάτη με ρατσιστικές και αντισημιτικές χυδαιότητες”, γράφει στο σημερινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα New York Times. “Ο κ. Τραμπ, που έβγαλε αυτήν την ομάδα από τη σκιά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, έχει καθήκον να αποκηρύξει χωρίς αμφισημίες την τοξική προπαγάνδα της”, συνεχίζει η εφημερίδα.

Το συνέδριο αυτό, που είχε προγραμματιστεί πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, οργανώθηκε σε ένα συνεδριακό κέντρο, δυο βήματα από τον Λευκό Οίκο, από την ακροδεξιά ομάδα “Ινστιτούτο Εθνικής Πολιτικής” (NPI). Ο ένας από τους οργανωτές, ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, έκλεισε την ομιλία του κραυγάζοντας “Χάιλ στο λαό! Χάιλ στη νίκη μας!” ενώ το πλήθος χαιρετούσε ναζιστικά, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic. Ορισμένοι μάλιστα φώναζαν “Χάιλ Τραμπ”, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες.

Στην πρόσκλησή του το NPI έγραφε: “Θα θυμόμαστε ίσως τους 12 τελευταίους μήνες σαν τη χρονιά του Ντόναλντ Τραμπ (…) και τη χρονιά της εναλλακτικής δεξιάς”, της “alt-right”, ενός ακροδεξιού κινήματος που αναδύθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Ήταν μια χρονιά που “περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ εντάχθηκαν στο κίνημά μας και οι ιδέες μας άρχισαν να διεισδύουν στο ευρύτερο κοινό”, συνέχιζε η πρόσκληση.

Μιλώντας στη New York Times, ο Σπένσερ είπε ότι δεν θεωρεί πως ο εκλεγμένος πρόεδρος ανήκει σε αυτό το κίνημα. “Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια φυσική σύνδεση, ή θα μπορούσαμε να πούμε, μια βαθύτερη σύνδεση, με τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που απλώς δεν είχαμε με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων”, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει επιλέξει για υψηλόβαθμο σύμβουλό του τον Στιβ Μπάνον, τον πρώην διευθυντή του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart που θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις της “εναλλακτικής δεξιάς”.

“Εάν ο Τραμπ δεν κάνει κάτι πιο δυναμικό για να αποκηρύξει τους νεοναζιστές υποστηρικτές του, εκείνοι θα συνεχίσουν την αλαζονική πορεία τους προς το ευρύτερο κοινό”, υποστήριξε σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post ο Ντέινα Μίλμπανκ, καλώντας και αυτός τον Τραμπ να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα.

Ωστόσο ο πρώην αντίπαλός του στις προκριματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Αφροαμερικανός νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, που πλέον στηρίζει τον Νεοϋορκέζο μεγιστάνα, εκτίμησε σήμερα ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για εκείνους που τον στηρίζουν. “Δεν είδα κανέναν να κατηγορεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όταν οι Μαύροι Πάνθηρες έκαναν διάφορα”, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Daily Beast.