Προθεσμία μέχρι τα τέλη του έτους έχει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Banca Monte dei Paschi di Siena, για να συγκεντρώσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ – ποσό επταπλάσιο από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της – και να πουλήσει κόκκινα δάνεια ύψους σχεδόν 28 δισ. ευρώ. Η πρόκληση για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Μάρκο Μορέλι είναι μεγάλη αφού μέχρι τώρα ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός διασωζόταν από επενδυτές ή από την ίδια την κυβέρνηση.

Η τύχη της Monte dei Paschi είναι σημαντική καθώς οποιαδήποτε έκβαση θα επηρεάσει τον τραπεζικό κλάδο στη γειτονική χώρα. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν κόκκινα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ και αν τελικά η Monte dei Paschi δεν καταφέρει να διασωθεί με τις δικές της δυνάμεις, τότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σοβαροί τριγμοί στην Ιταλία τόσο σε χρηματοπιστωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Μορέλι πρέπει τώρα να πείσει τους επενδυτές να βάλουν χρήματα σε έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό που είδε την τιμή των μετοχών του να βυθίζεται κατά 99% από το 2009 μέχρι σήμερα. Η τράπεζα έχει καταγράψει ζημιές 15 δισ. ευρώ και έχει μπει στο μικροσκόπιο των εποπτικών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη λειτουργία των τραπεζών, ο Μορέλι θεωρητικά δεν μπορεί να βασιστεί άλλο στο κράτος για να στηρίξει άμεσα την τράπεζα. Η νέα νομοθεσία της Ενωσης προβλέπει ότι σε περίπτωση σωτηρίας μιας τράπεζας πρέπει να υποστούν πρώτα πλήγμα οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοί της. Αυτή η εξέλιξη όμως θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση της Ιταλία καθώς θα υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από το εσωτερικό της γειτονικής χώρας.