Τέσσερις άνθρωποι -μεταξύ αυτών και ένας Έλληνας- έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας μίας καταιγίδας που έπληξε τη Δευτέρα τη Μελβούρνη, προκαλώντας επικίνδυνη κρίση άσθματος σε χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 35χρονο μηχανικό Απόλλωνα Παπαδόπουλο ο οποίος ήταν ο τρίτος ασθενής που υπέστη θανατηφόρο κρίση άσθματος όταν η καταιγίδα διασκόρπισε στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα επίπεδα γύρης (σ.σ. στην Αυστραλία είναιάνοιξη τώρα) τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έστειλαν χιλιάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, η «χαοτική καταιγίδα» εξώθησε το κέντρο άμεσης βοήθειας και τα νοσοκομεία της Βικτώρια στα όριά τους, αφού μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1.900 κλήσεις για επείγουσα μεταφορά ασθενών, πολλές από τις οποίες χρειάσθηκε να γίνουν με πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα.

Τα νοσοκομεία της Βικτώρια εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες μιλούν για «μεγάλη καταστροφή», επισημαίνοντας ότι σχεδόν εξαντλήθηκαν τα αποθέματά τους σε βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.

Οι υπόλοιποι τρεις ασθενείς που κατέληξαν ήταν 18, 20 και 40 ετών.

Τουλάχιστον άλλα 30 άτομα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται δύο παιδιά, εξακολουθούννα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Αλλεργιολογίας της Αυστραλίας, περίπου ένας στους δέκα Αυστραλούς πάσχουν από άσθμα και σχεδόν 300 χάνουν ετησίως τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Η πρόκληση ασθματικής κρίσης λόγω καταιγίδας συμβαίνει όταν οι ισχυροί άνεμοι αφαιρούν τη γύρη από τα δέντρα και τα φυτά και τη διασκορπίζουν στην ατμόσφαιρα, και η βροχόπτωση με την υγρασία την επαναφέρουν στη γη.

Ιδιαιτέρως ευάλωτοι σε τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα είναι οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.