Ένας στους 250 ενήλικες μεταφέρονται ετησίως στα νοσοκομεία εξαιτίας προβλήματος με τα φάρμακα που παίρνουν, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Η αναλογία αυτή είναι ιδιαιτέρως αυξημένη στους ηλικιωμένους, όπου σχεδόν ένας στους 100 εκδηλώνει παρενέργεια στη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί.
Τα φάρμακα που συχνότερα συσχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες στους ενήλικες είναι τα αιμολυτικά, τα αντιδιαβητικά και τα αντιβιοτικά, γράφουν οι ερευνητές στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA).
Την περίοδο 2013-2014, τα φάρμακα αυτά ήταν υπεύθυνα για το 47% των διακομιδών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.
Στους ηλικιωμένους, οι τρεις κύριες κατηγορίες φαρμάκων που προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα αιμολυτικά, τα αντιδιαβητικά και τα οπιοειδή παυσίπονα, που συνολικά ήταν υπεύθυνα για το 60% των διακομιδών τη συγκεκριμένη περίοδο.
Αντίθετα στα παιδιά και στους εφήβους τα φάρμακα που συχνότερα σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα αντιβιοτικά (ενεπλάκησαν στο 56,4% των διακομιδών στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και στο 31,8% των διακομιδών στα παιδιά και τους εφήβους 6-19 ετών).
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάνιελ Μπάντνιτζ, διευθυντής του Προγράμματος Ασφαλείας Φαρμάκων στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ που πραγματοποίησαν τη νέα έρευνα, τα ευρήματα αυτά είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενα, αφού λ.χ. οι ασθενείς που παίρνουν το αιμολυτικό βαρφαρίνη πρέπει να κάνουν τακτικά αιματολογικές εξετάσεις, διότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας.
Αντίστοιχα, οι διαβητικοί που παίρνουν ινσουλίνη μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα αν εκδηλώσουν υπογλυκαιμία, ενώ ειδικά οι ηλικιωμένοι συχνά παίρνουν πολλαπλά φάρμακα για διάφορες παθήσεις και έτσι είναι εύκολο να τα μπερδέψουν.
Επιπλέον, «οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές στους ηλικιωμένους με βεβαρημένη υγεία και έτσι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο δρ Μπάντνιτζ.
«Αν και η ασφάλεια των φαρμάκων έχει βελτιωθεί αισθητά στα νοσοκομεία, παραμένει πρόκληση η μείωση των δυνητικών κινδύνων από εκείνα που λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Το 90% των συνταγογραφήσεων φαρμάκων γίνεται εκτός νοσοκομείων, προσθέτουν.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 42.585 επείγουσες διακομιδές σε 58 αμερικανικά νοσοκομεία εξαιτίας φαρμάκων (συνταγογραφούμενων και μη), διατροφικών συμπληρωμάτων, ομοιοπαθητικών σκευασμάτων ή εμβολίων.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν εκδηλώσει οι ασθενείς κυμαίνονταν από αλλεργικές αντιδράσεις και αντιδράσεις υπερδοσολογίας έως κατάποση φαρμάκου από παιδί κατά λάθος.
Στο 27,3% των διακομιδών η σχετιζόμενη με φάρμακο αντίδραση ήταν ισχυρή και ο ασθενής χρειάσθηκε νοσηλεία. Το ένα τρίτο των διακομιδών (το 34,5%) αφορούσε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως 1,3 εκατομμύρια διακομιδές στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων εξαιτίας των φαρμάκων, έναντι 700.000 διακομιδών που ήταν ετησίως την περίοδο 2005-2006.