Στην κλήρωση των ομίλων του Ευρωμπάσκετ 2017, που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπερπολυτελές Σιραγκάν πάνω στον Βόσπορο, το ελληνικό μπάσκετ έλαμψε διά της απουσίας του. Ο έμπειρος παράγοντας Αρης Ζώης, που πάντα δίνει το «παρών», είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και της FIBA Europe, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Την Εθνική, που μέχρι και το 2010 κατείχε την τέταρτη θέση στο παγκόσμιο ranking της Διεθνούς Ομοσπονδίας πίσω από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Αργεντινή, αλλά μετά τις απανωτές σφαλιάρες έχει κατρακυλήσει στο Νο 13, δεν εκπροσώπησε ούτε ένας θρύλος των παρκέ!

Οι ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες στα χέρια των θρύλων

Και δεν εννοούµε τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τους οποίους ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποδεδειγµένα δεν συµπαθεί, αλλά έστω τον Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος κατέχει πόστο στην ΕΟΚ, ακόµη όµως δεν έχει αποκτήσει θέση στο Διοικητικό Συµβούλιο. Την ίδια στιγµή, άλλοι παλαίµαχοι ψηλοί, µεγάλες δόξες του παγκόσµιου µπάσκετ, έχουν καταλάβει νευραλγικές θέσεις σε αρκετές Οµοσπονδίες. Ο Χέντο Τούρκογλου στην Τουρκία, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς (συνεπικουρούµενος από τον Ντίνο Ράτζα) στην Κροατία, ο Χόρχε Γκαρµπαχόσα στην Ισπανία, ο Αντρέι Κιριλένκο στη Ρωσία, ο Αρβιντας Σαµπόνις στη Λιθουανία, ο Ντέγιαν Τοµάσεβιτς στη Σερβία, ο Ράσο Νεστέροβιτς στη Σλοβενία. Εµείς;

Ακόμη και ο Σκαριόλο μνημόνευσε τον Αντετοκούνμπο

Η Ελλάδα, πάντως, μπορεί να μην εκπροσωπήθηκε επαρκώς στην Κωνσταντινούπολη (πλάκα πλάκα ακόμη δεν έχει ούτε προπονητή), ωστόσο μνημονεύτηκε χάρη κυρίως στο άστρο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που λάμπει στα παρκέ του ΝΒΑ! «Θα ήθελα να έχω τον Αντετοκούνμπο στην ομάδα μου!» δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο προπονητής της Εθνικής Ισπανίας Σέρτζιο Σκαριόλο πλέκοντας το εγκώμιο του 22χρονου άσου των Μιλγουόκι Μπακς, ο οποίος μερικές ώρες νωρίτερα είχε καταγράψει το πρώτο «triple double div» της σεζόν με 21 πόντους, 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 5 κλεψίματα και 3 τάπες στο νικηφόρο 93-89 επί των Ορλάντο Μάτζικ.