Μετά τον Ομπάμα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Τραμπ; Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ διαφάνηκε μια τέτοια προοπτική. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως μετά την ορκωμοσία του και την παραλαβή του Λευκού Οίκου «θα ήταν μεγάλη τιμή να συναντηθούμε». Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο Τραμπ δεν απηύθυνε κάποια επίσημη πρόσκληση στον έλληνα Πρωθυπουργό, προσθέτουν ωστόσο πως έδειξε μία επιθυμία –ακόμη και ανυπομονησία –να υπάρξει συνάντησή τους. Γενικώς το Μαξίμου μεταφέρει μια θερμή επικοινωνία των δύο ανδρών, με τον Τραμπ να δηλώνει υποστηρικτής της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. «Παρακολουθώ τους στόχους σας και έχετε φέρει θετικά αποτελέσματα» φέρεται ότι είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ στον Αλέξη Τσίπρα. Ανέφερε επίσης ότι παρακολούθησε και την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα εκφράζοντας συγχρόνως τον ενθουσιασμό του για τον ελληνικό λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως «έχετε πολλούς ελληνοαμερικανούς στην ομάδα σας» για να εισπράξει το σχόλιο Τραμπ πως στην εκλογή του είχε επίσης μεγάλη υποστήριξη από τους Ελληνες της Αμερικής.

Επισήμως το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανέφερε χθες ότι ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη και υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό. Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας για την ειρήνη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής –ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενης αποσταθεροποίησης –καθώς και οι σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.

Η ελληνική πλευρά σημείωσε επίσης τη σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε μια σειρά τομέων σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα και συμφωνήθηκε η διατήρηση σταθερών διαύλων επικοινωνίας την επόμενη περίοδο.