Στο Α’ Κοιμητήριο της γενέτειράς του Πάτρας στην περιοχή του Ζαβλανίου θα αναπαύεται από σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στον οικογενειακό του τάφο, δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Τζένη που έχασε το 1988 και δεν πρόλαβε να ζήσει τη δεκαετή λαμπρή προεδρία του.

Ο Στεφανόπουλος κηδεύτηκε χθες με τις προσήκουσες τιμές στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, στο Παλαιό Ψυχικό. Κοντά στο σπίτι όπου πάντα ζούσε με την οικογένεια του πρωτότοκου γιου του και όχι στη Μητρόπολη, καθώς όπως εκμυστηρεύτηκαν κοντινοί του άνθρωποι, δεν ήθελε «να ταλαιπωρήσει τους ανθρώπους που έχουν τις δουλειές τους» με μια κηδεία στο κέντρο της πόλης!

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Στεφανόπουλος «υπήρξε, καθ’ όλη τη σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος». Ο Πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι «η συνολική πολιτική διαδρομή του συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων».

Το αντίο των αντιστασιακών

Ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής) πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΠΟΑΕΑ και πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης Αρη Βελουχιώτη, εκ μέρους και των δύο οργανώσεων της Εθνικής μας Αντίστασης και των μελών τους εξέφρασε με επιστολή προς τους οικείους του Στεφανόπουλου «τη λύπη και τη οδύνη τους για τον θάνατο ενός ευπατρίδη της πολιτικής».

«Ενός ανθρώπου –όπως γράφει –που με το παράδειγμά του και τη στάση ζωής του μας δίδαξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τι σημαίνει ήθος στην πολιτική και συνέπεια λόγων και έργων. Ενός ανθρώπου που με τη μετριοπάθειά του μας έδειξε τον δρόμο της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης. Η απώλειά του είναι μεγάλη και δυστυχώς δυσαναπλήρωτη».