Να αποχαιρετήσουμε τον Νικολά Σαρκοζί τον οποίο χάνουμε, τώρα που τα σχέδια της ζωής του βγήκαν όλα πλάνες; Ως Μικροπολιτικός θα σας έλεγα να μη βιαστείτε να τον αποχαιρετήσετε διότι η μικροπολιτική ευδοκιμεί και εις Παρισίους.

Μόνο που εκεί ευδοκιμεί για σοβαρά αξιώματα, διεθνούς επιπέδου. Οπως για παράδειγμα η προεδρία της ΕΕ την οποία, εξ όσων ακούγονται, θα διεκδικήσει για λογαριασμό του Σαρκοζί (και φυσικά της Γαλλίας) ο Φρανσουά Φιγιόν αν και όταν, με τη στήριξη φυσικά του ηττημένου Νικολά, εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία γίνεται την ερχόμενη άνοιξη, ο δε πιθανός αντικαταστάτης του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία της ΕΕ θα οριστεί το καλοκαίρι στις Βρυξέλλες. Αρα τα χρονοδιαγράμματα βγαίνουν.

Αυτό που ίσως δεν του βγαίνει του Νικολά είναι ότι τις τελευταίες ημέρες το Βέλγιο ταράσσεται από ένα καραμπινάτο σκάνδαλο στο οποίο φέρεται άμεσα αναμεμειγμένος. Και αυτό διότι ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζεται να χρημάτισε τη μισή πολιτική ηγεσία της χώρας για να επιτύχει νομοθετικές ρυθμίσεις που απάλλαξαν έναν καζάκο δισεκατομμυριούχο από κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο Βέλγιο. Μετά τις ρυθμίσεις αυτές το Καζακστάν αγόρασε έναντι 2 δισ. ευρώ πενήντα ελικόπτερα από τη Γαλλία. Bravo.