Δεν ξέρω τι γίνεται αυτήν την εβδομάδα, πάντως υπάρχει μια κινητικότητα. Αναφέρομαι στις διάφορες εκδηλώσεις όπου βρίσκονται οι διάφοροι του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, για τις οποίες –δεν έχετε παράπονο –σας κρατώ διαρκώς ενήμερους.

Μετά την προχθεσινή λοιπόν παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου, στο πάνελ της οποίας συνυπήρξαν Μητσοτάκης, Θεοδωράκης και Βενιζέλος, χθες διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση προς τιμήν του καθηγητή Κώστα Σοφούλη με θέμα «Παιδεία και Ανάπτυξη» ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση του Βαγγέλη Βενιζέλου και το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση της Αννας Διαμαντοπούλου, οι οποίοι και άνοιξαν την εκδήλωση με ομιλίες τους.

Τίμησαν τον Σοφούλη

Ο Σοφούλης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώτος ιδρυτικός πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του. Εχει διδάξει επίσης στην έδρα George Miller του Πανεπιστημίου του Ιλινόι at Urbana-Champaign και έχει εργαστεί ως φιλοξενούμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Οικονομικής Σχολής της Στοκχόλμης. Εχει εκδώσει δύο βιβλία για την οργάνωση των σύγχρονων πανεπιστημίων και μετά τη συνταξιοδότησή του μελετά και αρθρογραφεί τακτικά σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΑΕΙ. Εχει χρηματίσει επίσης διοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικών Επενδύσεων (ΕΤΒΑ) και υποδιοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας.

Ο λόγος βεβαίως για τον οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η εκδήλωση δεν ήταν ο λαμπρός τιμώμενος. Αλλά το ότι πρόκειται για την πρώτη συνεργασία ΒενιζέλουΔιαμαντοπούλου. Για την ακρίβεια, οι δυο τους έχουν να εμφανιστούν στο ίδιο κάδρο από τον καιρό που συνυπήρχαν σε υπουργικά συμβούλια κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, αν και όλοι(;) σπεύδουν να αποσυνδέσουν τα events της εβδομάδας από πολιτικές συνδηλώσεις, όλοι συναντιούνται με όλους, όπως έχω επισημάνει, και σε όσες συναντήσεις γίνονται γνωστές (εννοώ σε αυτές τις δημόσιες εκδηλώσεις) δεν λείπουν –το αντίθετο –οι πολιτικοί συμβολισμοί.

Ετσι, ο προβληματισμός που διατυπώθηκε από διαφόρους –προφανώς και κυρίως ίσως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ –έγκειται στο αν οι δυο τους ετοιμάζουν μία νέα κίνηση για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά ή αν πρόκειται απλώς για μία κοινή εκδήλωση και τίποτα παραπάνω. Κάποιοι άλλοι επιμένουν πως πρόκειται κυρίως για παιχνίδι εντυπώσεων. Ωστόσο ό,τι κι αν πραγματικά συμβαίνει, νομίζω πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φανεί.

Στο ακροατήριο, πάντως, του συνεδριακού χώρου στο ξενοδοχείο Royal Olympic βρέθηκαν χθες το απόγευμα περισσότερα από 250 άτομα. Ανάμεσά τους ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Γιώργος Αμυράς και Γιώργος Μαυρωτάς. Ενδιαφέρον είχαν και οι αφίξεις από τις Κινήσεις Πολιτών –την τρίτη «συνιστώσα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης –καθώς παρόντες ήταν ο Γιάννης Τούντας, ο Νίκος Διακουλάκης και ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Από το ΠΑΣΟΚ παρακολούθησαν την εκδήλωση ο Γιάννης Μανιάτης και ο Δημήτρης Καρύδης. Το «παρών» έδωσαν επίσης προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιώργος Ζανιάς.

Ανάπτυξη με Παιδεία

Στον χαιρετισμό της η Διαμαντοπούλου εξήγησε ότι η επιλογή του θέματος της εκδήλωσης «δείχνει ακριβώς την άρρηκτη σύνδεση και αλληλοεξάρτησή τους μεταξύ Παιδείας και Ανάπτυξης». Επισήμανε ότι «είναι αυτονόητη πια η διάθεση να ξεπεράσουμε “τον κομματικό τρόπο ερμηνείας των πραγμάτων” μέσα από μελέτες και τεκμηρίωση» και υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης από το «κλειστό κρατικό κομματικά ελεγχόμενο σύστημα στο ανοικτό, διάφανο και εξωστρεφές». Η πρώην –μεταξύ άλλων –υπουργός Παιδείας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η πολιτική σκέψη των κυβερνώντων έχει ρητορεία Οκτωβριανής Επανάστασης και πολιτικά εργαλεία από τις σπηλιές του λαϊκισμού».

Ο Βενιζέλος, από την πλευρά του, επέλεξε πρώτα να δώσει την «απάντησή» του σε όσους προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν την εκδήλωση: Σκοπός, είπε, εκτός από την ανάγκη να τιμηθεί ο Σοφούλης ήταν και η έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου για τη σχέση Παιδείας και Ανάπτυξης, «το περιβόητο μετα-μνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης». «Θέλουμε να απαντήσουμε μέσα από αυτή την ειδική γωνία της σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και παιδείας με την πλήρη έννοια του όρου, με το αίτημα για ανάπτυξη, με το ευρύτερο ερώτημα αν μπορεί αυτός ο τόπος να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκτήσει την ανταγωνιστικότητά του, την ουσιαστική ισοτιμία του μέσα στην Ευρώπη, τη θέση του μέσα στην παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με θερμά λόγια

Ο ίδιος μάλιστα μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη Διαμαντοπούλου, την οποία και ευχαρίστησε γιατί, όπως τόνισε, «συνέδεσε με αποφασιστικότητα και εκσυγχρονιστική πεποίθηση το όνομά της με έναν νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που πέρα από το ουσιαστικό του περιεχόμενο για τη διάσωση και την αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου έχει αποκτήσει πια και έναν συμβολικό χαρακτήρα».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκτός από τον τιμώμενο καθηγητή, συμμετείχαν ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και του ΔΣ του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο σχολικός σύμβουλος –ειδικός σε θέματα τεχνικής εκπαίδευσης –Κώστας Καλτσάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Καρακάσης και η καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εφη Τσακαλίδου.