Από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό λάβαμε και δημοσιεύω επιστολή-απάντηση σε σχόλιο της Δευτέρας.

«Με χαρά θα λύσω εγώ ο ίδιος το χθεσινό “κουίζ” συντάκτη τής κατά τα άλλα έγκυρης και έγκριτης εφημερίδας σας, ο οποίος για πολλοστή φορά στη στήλη “Ωτοβλεψίες” τιμά την πρώτη σκηνή της χώρας με το ενδιαφέρον, τη δίκαιη και γενναιόδωρη στάση του ως προς τα ζητήματά της.

Το Εθνικό Θέατρο δύναται να παραχωρεί κοστούμια ή είδη φροντιστηρίου –εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα –ώστε να συνδράμει ακόμη κι έτσι την καλλιτεχνική δημιουργία και εκτός των ορίων του Εθνικού, όπως έχει πράξει και κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Σε όλες τις περιπτώσεις ασφαλίζεται η αξία των αντικειμένων από τον λήπτη για τυχόν φθορές, καταστροφή ή κλοπή. Η ασφάλιση δεν βαρύνει το Εθνικό Θέατρο, όπως υπονοείται στο σχετικό δημοσίευμά σας.

«Ανευ ανταλλάγματος»

Η δωρεάν παραχώρηση ήταν η όλως συμβολική, ελάχιστη, δίκαιη και εύλογη ανταπόδοση εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου ως ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον κ. Βασίλη Πουλαντζά, αντιπρόεδρο του ΔΣ, ο οποίος χωρίς καμία υποχρέωση, ανιδιοτελώς εργάστηκε υπό την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού για βελτιώσεις των κτιρίων στο Ρουφ, στο Ρεξ, αλλά και για περισσότερο από έξι μήνες για την επιτυχή ανακαίνιση της Πειραματικής Σκηνής –προφανώς και εξοικονομώντας χρήματα του Εθνικού Θεάτρου.

Στην επιμονή λοιπόν του κ. Πουλαντζά να καταβάλει το αντίτιμο ενοικίασης, που δεν υπερβαίνει το ποσόν των 300 ευρώ περίπου, αρνήθηκα και του δόθηκαν δωρεάν, χωρίς να ζημιώνεται το Θέατρο.

Να ενημερώσω επίσης τον συντάκτη σας ότι ο κ. Πουλαντζάς δεν αποδέχθηκε να λαμβάνει ούτε την αποζημίωση των 50 ευρώ ανά συνεδρίαση, όπως και κάποια άλλα μέλη του ΔΣ ακόμη.

Ναι λοιπόν, χωρίς να ζημιώνεται το Εθνικό Θέατρο, “άνευ ανταλλάγματος” η παραχώρηση».