Στην υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση απέδωσε ο πρόεδρος της Κύπρου το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μον Πελεράν. Οπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης σε χθεσινοβραδινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου, η διαφορά στο ποσοστό εδάφους της τουρκοκυπριακής πλευράς (28,2% για την ελληνοκυπριακή πλευρά και 29,2% για την τουρκοκυπριακή πλευρά) ήταν μικρή και επέτρεπε αισιοδοξία. Σε σχέση με τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, όμως, που σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πρέπει να κυμανθεί από 78.000 ώς 94.000, ο Μουσταφά Ακιντζί έφτασε μέχρι τους 65.000 και στη συνέχεια δεν επέδειξε την απαιτούμενη ευελιξία. Αυτό κρίθηκε απαράδεκτο, καθώς απέκλειε την επιστροφή «περιοχών ειδικού ενδιαφέροντος» στην ελληνοκυπριακή πλευρά τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί συγκεκριμένα στη Μόρφου.

«Ηταν εμφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων» είπε ο κύπριος πρόεδρος. «Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση και επέμεινα στους αριθμούς με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι έχει άριστη συνεργασία με τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος του παρέχει αμέριστη στήριξη, δεν δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα και εξέφρασε μόνο «εύλογες ανησυχίες και εύλογες αξιώσεις». Οταν ρωτήθηκε για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παρεμβάσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μίλησε για «παραπολιτικά και κουτσομπολιά», ξεκαθαρίζοντας ότι εκείνος συνομιλεί με τον έλληνα Πρωθυπουργό και έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών κομμάτων.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα η θετική της ρητορική να μεταφραστεί σε έμπρακτη υποστήριξη της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο ίδιος κατέθετε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι την ύστατη ώρα, είπε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.