Είναι που ο Τσίπρας βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο, όπως διαβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι τα πυκνά σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από τα εθνικά θέματα και δημιουργούν έναν κλοιό για τη χώρα, από Αγκυρα έως Τίρανα. Πρωτίστως, όμως, είναι το παρατεταμένο σκηνικό αδιεξόδου στην οικονομία και στις συζητήσεις για το χρέος, που επιτρέπει στη ΝΔ να θέσει εκ νέου το κόμμα σε προεκλογική εγρήγορση. Στην Πειραιώς, μάλιστα, ερμηνεύοντας τις χθεσινές προειδοποιήσεις του Πρωθυπουργού, δεν αποκλείουν να ξεκίνησαν από Μαξίμου τα προεόρτια μιας «ηρωικής εξόδου», εάν ο νέος χρόνος βρει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εγκλωβισμένη σε κάθε πεδίο –εντός κι εκτός συνόρων.

Ο νέος εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τα χθεσινά πρωθυπουργικά μηνύματα, προχώρησε πέρα από τους υπαινιγμούς. «Είναι φανερό ότι προετοιμάζεται ψυχολογικά για τον ρόλο που θα έχει σύντομα στα έδρανα της αντιπολίτευσης», ήταν το καυστικό σχόλιο, που ανέβασε ξανά το εκλογικό θερμόμετρο στον αντιπολιτευτικό άξονα. Αντίστοιχο, όμως, ήταν και το σινιάλο που είχε προηγηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς είχε ήδη επιχειρηθεί να αναδειχθούν ένα προς ένα τα κυβερνητικά αδιέξοδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για μια εκλογική ζαριά από τον Τσίπρα, εάν συνδυαστούν με βάλτωμα στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και μια ανοικτή εκκρεμότητα με τον δεύτερο κύκλο της αξιολόγησης. Υπό αυτό το πρίσμα, η έμφαση που έδωσε στις εξελίξεις τις οποίες δρομολογούν η επιθετικότητα της Τουρκίας και το «κρεσέντο εθνικισμού», όπως το χαρακτήρισε, της αλβανικής κυβέρνησης δεν ήταν συμπτωματική. Η ενεργοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εθνικά, άλλωστε, καταγράφηκε και με το αίτημα που ακολούθησε για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ ουσίαν σήμανε συναγερμό για το Προσφυγικό που αποτελεί το υπερόπλο του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη. «Η συμφωνία για το Προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή.Η πιθανότητα να καταρρεύσει είναι υπαρκτή, με ανυπολόγιστεςσυνέπειες για τη χώρα μας. Σχέδιο Β δεν φαίνεταιπρος το παρόν να υπάρχει. Και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας, όπου ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες,δυστυχώς η Ελλάδασήμερα βρίσκεται στο περιθώριο.Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίς καμία ξεκάθαρη εθνική στρατηγική» διαμήνυσε.

Με αυτή την εισαγωγή, οι αντιπολιτευτικοί τόνοι άρχισαν να κλιμακώνονται –για να τεθεί εκ νέου το αίτημα για εκλογές. Η «θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» κρατά τη χώρα καθηλωμένη και αδύναμη. Αμέσως μετά έγινε λόγος για «λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» που πρέπει να βρει απέναντι «μια πλατιά κοινωνική και πολιτική πανστρατιά, η οποία θα υπερβεί παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και θα φέρει ξανά αυτοπεποίθηση και περηφάνια στον τόπο». Ο καμβάς της νέας γαλάζιας αντεπίθεσης προβλέπει και μια κοινωνική ενεργοποίηση που θα μπορούσε να πιέσει και για συμπλεύσεις στο αντιπολιτευτικό τόξο. Τα μηνύματα θα είναι ακόμη ηχηρότερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον νέο σταθμό της «πορείας στον λαό» που έχει προγραμματιστεί για το τέλος της εβδομάδας στους τρεις νομούς της Θράκης.

Η νέα στρατηγική, της πίεσης για πρόωρες κάλπες ως εθνική και κοινωνική αναγκαιότητα, θα καθοδηγήσει τα γαλάζια βήματα τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα, καθώς προεξοφλείται ότι τον Ιανουάριο η εικόνα θα είναι καθαρή ως προς την προοπτική και τις αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα. «Δεν είναι μόνον η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Είναι και οι διεθνείς ανακατατάξεις, τις οποίες μόνο μια νέα σταθερή, σοβαρή, αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος της Ελλάδας και δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι σήμερα πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ηχηρότερος από ποτέ ήταν ο συναγερμός Μητσοτάκη και για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, με προφανή σκοπό να διαλύσει και το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να διαμορφώσει το Μαξίμου. «Η 5η Δεκεμβρίου θα έρθει και θα παρέλθει χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία. Και φυσικά δεν μπορεί να ξεκινήσει καν η συζήτηση για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», σχεδόν στοιχημάτισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιγράφοντας ως «ωρολογιακές βόμβες», έτοιμες να εκραγούν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, τα κόκκινα δάνεια, τη μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία και την έλλειψη ρευστότητας των φορέων του Δημοσίου που επιδεινώνεται.

Στην εικόνα που σκιαγράφησε, το προεδρικό προσκλητήριο προς τους γαλάζιους βουλευτές για ετοιμότητα και δυναμική αντιπολίτευση έδειχνε αυτονόητο. Οπως και οι συστάσεις ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός: «Η βεβαιότητα για την πολιτική αλλαγή αυξάνει και τις ευθύνες μας. Δεν είμαστε μπροστά επειδή χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή κερδίζουμε εμείς. Ο κόσμος, η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αρχίζει να μας ακούει ξανά. Δεν έχουμε κερδίσει ακόμα την εμπιστοσύνη τους, αλλά έχουμε κερδίσει την προσοχή τους».