Ο Αντι Μάρεϊ δεν ήταν εύκολο να κερδίσει τις καρδιές των Βρετανών. Κάτι μια ατάκα του για την Εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ του 2006, κάτι η τοποθέτησή του μέσω των social media την ημέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο χρόνια, έπαιξαν ρόλο στην έλλειψη διάθεσης των Βρετανών να τον στηρίξουν.

Σήμερα, ο 29χρονος Σκωτσέζος κυριαρχώντας στα γήπεδα του τένις από τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, εκθρονίζοντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Και οι Βρετανοί είναι πλέον δίπλα του. Αλλωστε, είναι λαός που αγαπάει το τένις και δεν ξεχνά ότι αυτός έφερε και πάλι το τρόπαιο του Γουίμπλεντον σε βρετανικά χέρια ύστερα από 77 χρόνια. Τον Ιούλιο του 2013 έγινε ο πρώτος Βρετανός που κατέκτησε το Γουίμπλεντον από το 1936, όταν είχε αναδειχτεί νικητής ο Φρεντ Πέρι. Κι ακόμα, δεν ξεχνούν ότι ο Μάρεϊ έχει κατακτήσει και δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, στο Λονδίνο και το Ρίο.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής γνώρισε την αποθέωση στην O2 Αρένα του Λονδίνου όταν νίκησε τον Τζόκοβιτς, κατέκτησε το τρόπαιο στους τελικούς του World Tour και θα κλείσει τη χρονιά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια στο Νο 1 είχαν βρεθεί μόνο οι Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς.

Γεννήθηκε στη Γλασκώβη, αλλά μεγάλωσε στο Ντάνμπλεϊν και ως μαθητής είχε μια τραυματική εμπειρία το 1996, καθώς βρισκόταν στο σχολείο μαζί με τον αδελφό του Τζέιμι την ημέρα που ο Τόμας Χάμιλτον σκότωσε 16 μαθητές και μία δασκάλα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο Αντι και ο Τζέιμι είχαν κρυφτεί σε μία αίθουσα.

Στο Ντάνμπλεϊν αγόρασε πριν από τρία χρόνια μια βικτωριανή έπαυλη και τη μετέτρεψε σε πολυτελές ξενοδοχείο μαζί με τη σύντροφό του Κιμ Σίαρς. Μία σουίτα έχει το όνομα του πολύ καλού του φίλου σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος συχνά δίνει το «παρών» στα παιχνίδια του Γουίμπλεντον και όχι μόνο.

Ο προπονητής – θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μαζί με τον σερ Σον Κόνερι στο Αρθουρ Ας Στάντιουμ τη βραδιά που ο Μάρεϊ κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο Γκραν Σλαμ, στο Φλάσινγκ Μέντοου της Νέας Υόρκης το 2012. Ο πρώην 007 μάλιστα είπε και την ατάκα της βραδιάς: «Αυτό που συνέβη είναι υπέροχο για τη Σκωτία. Και σταματήστε να λέτε ότι είναι Βρετανός. Είναι Σκωτσέζος». Ηταν η βραδιά που κανείς δεν κοιμήθηκε νωρίς στο Ντάνμπλεϊν. Ολοι ξενύχτησαν περιμένοντας να τον δουν να σηκώνει το τρόπαιο.

Την επόμενη χρονιά, στον τελικό του Γουίμπλεντον, ο Φέργκιουσον δεν ήταν στο κεντρικό γήπεδο των εγκαταστάσεων στο All England Club, καθώς είχε αναχωρήσει για κρουαζιέρα μαζί με τη σύζυγό του. Είχε όμως φροντίσει να δώσει τις συμβουλές του στον Μάρεϊ: «Με έμαθε να διαχειρίζομαι την πίεση και τις μεγάλες προσδοκίες του κόσμου» είχε αποκαλύψει ο 29χρονος τενίστας.

Τώρα, στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, η αποθέωση δεν έρχεται μόνο από τους συμπατριώτες του, αλλά από όλη τη Βρετανία. Από τον πρώην διεθνή αγγλο ποδοσφαιριστή Ρίο Φέρντιναντ, μέχρι τη συγγραφέα των βιβλίων της σειράς του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.