Απαισιόδοξα, αν όχι απελπιστικά, είναι για τον Αλέν Ζιπέ τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκε στη Γαλλία μετά τον πρώτο γύρο της primaire της Δεξιάς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial, όχι μόνο δεν θα καταφέρει να ανατρέψει στον δεύτερο γύρο το προβάδισμα των 16 μονάδων του Φρανσουά Φιγιόν, αλλά θα ηττηθεί συντριπτικά από αυτόν με 65%-35%. Γνωρίζοντας προφανώς ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον του, ο Ζιπέ δεν θυμίζει σε τίποτα τον πράο εαυτό που έδειχνε, ως φαβορί τότε των δημοσκοπήσεων, πριν από τον πρώτο γύρο: σφυροκοπάει αδιάκοπα τον Φιγιόν με την ελπίδα να δημιουργήσει έναν «αντιφιγιονισμό» ανάλογο με εκείνον του «αντισαρκοζισμού».

Μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο ο δήμαρχος του Μπορντό κατήγγειλε τον πρώην πρωθυπουργό του Νικολά Σαρκοζί ότι το όραμά του για την κοινωνία είναι «εξαιρετικά συντηρητικό, αν όχι αντιδραστικό», ότι υπερασπίζεται «μια Γαλλία νοσταλγό της παλαιάς τάξης πραγμάτων που έχει πρότυπο τη Μάργκαρετ Θάτσερ», ότι έχει ένα «βάρβαρο» και «μη ρεαλιστικό» οικονομικό πρόγραμμα, ότι σπεύδουν να τον στηρίξουν «μέλη της Ακροδεξιάς, πρώην μέλη του Εθνικού Μετώπου» (τουλάχιστον δύο, ο ευρωβουλευτής Εμερίκ Σοπράντ και ο πρώην γενικός γραμματέας του FN, Καρλ Λανγκ, το έχουν πράγματι κάνει) και ότι επιδεικνύει «υπερβολική υποχρεωτικότητα» έναντι της Μόσχας και ειδικότερα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η φιλορωσική πολιτική του Φιγιόν είναι πράγματι ένα ζήτημα που συζητείται και απασχολεί έντονα τη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες. Η «Μοντ» επιστράτευσε χθες τρεις καθηγητές πανεπιστημίου, μία ιστορικό, έναν πολιτολόγο και έναν πολιτικό επιστήμονα, προκειμένου να καταδείξει τα «όριά» της. Και ο ίδιος ο Πούτιν έριξε χθες λάδι στη φωτιά πλέκοντας το εγκώμιο αυτού του «σπουδαίου επαγγελματία» που «ξεχωρίζει μεταξύ των πολιτικών του πλανήτη».

Απέναντι στη «συντηρητική, αν όχι αντιδραστική» Δεξιά του Φιγιόν, ο Ζιπέ προτάσσει μια Δεξιά «σύγχρονη και ρεαλιστική» ελπίζοντας να συσπειρώσει γύρω του τους μετριοπαθέστερους ψηφοφόρους της Δεξιάς και του Κέντρου, ίσως και κάποιους ψηφοφόρους της Αριστεράς που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποιος είναι πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ifop, πράγματι ο Ζιπέ εξασφαλίζει 66% της κεντρώας ψήφου και 83% της αριστερής. Πόσοι αριστεροί ψηφοφόροι θα προσέλθουν ωστόσο στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή; Σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, 9%-15% των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου, δηλαδή 360.000 – 600.000 άνθρωποι, ανήκουν στον κόσμο της Αριστεράς. Οπως επισήμανε ωστόσο ο Φρεντερίκ Νταμπί, ο διευθυντής της Ifop, η συμμετοχή τους δεν επηρέασε σημαντικά το αποτέλεσμα. «Ακόμα και αν τους αφαιρούσαμε όλους, η τελική κατάταξη των υποψηφίων δεν θα άλλαζε» σχολίασε. Και από το ρεπορτάζ της «Μοντ» προκύπτει ότι μόνο μια μερίδα των ψηφοφόρων αυτών θα συμμετάσχει και στον δεύτερο γύρο. «Για μένα το σημαντικό ήταν να βγει από τη μέση ο Σαρκοζί, δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω την Κυριακή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρεντερίκ Φιλαλί. «Στο κάτω κάτω, αρκετά αναμείχθηκα στις υποθέσεις μιας πολιτικής οικογένειας, που δεν είναι η φυσική μου οικογένεια» πρόσθεσε.

Ο ύμνος του ρώσου προέδρου

«Εκ πρώτης όψεως είναι κλειστός, συγκρατημένος, αλλά, παρά τους πολύ ευρωπαϊκούς του τρόπους, είναι ικανός να υπερασπιστεί την άποψή του. Είναι ένας δεινός διαπραγματευτής, ένας σπουδαίος επαγγελματίας. Δουλέψαμε μαζί όταν ήταν πρωθυπουργός, αναπτύξαμε πολύ καλές σχέσεις».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον Φρανσουά Φιγιόν