Ισχυρές ενδείξεις για νοθεία μέσω κυβερνοεπίθεσης εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον στις τρεις πολιτείες που αποδείχθηκαν κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα, ισχυρίζονται ότι έχουν ειδικοί της πληροφορικής. Για τον λόγο αυτό, όλο και περισσότεροι ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές καλούν τις αμερικανικές Αρχές να εξετάσουν και να καταμετρήσουν εκ νέου τις ψήφους των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις πολιτείες του Μίσιγκαν, του Γουισκόνσιν και της Πενσιλβάνια. Η νίκη του Τραμπ εκεί, για συνολικά 107.000 ψήφους, του εξασφάλισε την προεδρία.

Οι ακαδημαϊκοί προτρέπουν τη Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον να κάνει ένσταση και αυτές τις ημέρες συντάσσουν μελέτη, με την οποία θα εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Θα την καταθέσουν στους προέδρους επιτροπών του Κογκρέσου και στις ομοσπονδιακές Αρχές την επόμενη εβδομάδα. Το κείμενο που μέχρι στιγμής είναι 18 σελίδων εστιάζει στα πιθανά προβλήματα που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στις τρεις πολιτείες. «Με ενδιαφέρει η επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος» λέει η δρ Μπάρμπαρα Σίμονς, σύμβουλος της εκλογικής επιτροπής και ειδικός στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. «Χρειάζεται να κάνουμε ελέγχους».

Μια άλλη ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Εκλογικών Δικαιωμάτων Τζον Μπόνιφαζ και τον καθηγητή Αλεξ Χάλντερμαν, διευθυντή του κέντρου διαδικτυακής ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επίσης ζητά επανέλεγχο. Ο Χάλντερμαν θεωρεί ότι τα χάρτινα ψηφοδέλτια καθώς και τα ηλεκτρονικά μηχανήματα μέσω των οποίων ψήφισαν οι πολίτες σε Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια πρέπει να εξεταστούν.

Τα αποτελέσματα στο Γουισκόνσιν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις καθώς φαίνεται ότι το ποσοστό του Τραμπ είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε κομητείες όπου διενεργήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία σε σύγκριση με περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν τυπωμένα ψηφοδέλτια. Στην πολιτεία αυτή η Κλίντον έλαβε 7% λιγότερες ψήφους στα εκλογικά τμήματα με ηλεκτρονικά μηχανήματα σε σύγκριση με τα άλλα εκλογικά τμήματα –υπολογίζεται ότι, έτσι, έχασε περίπου 30.000 ψήφους. Ο Τραμπ νίκησε στο Γουισκόνσιν με διαφορά 27.000 ψήφων.

Δεκάδες καθηγητές ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια, στην άμυνα και στις εκλογές τις τελευταίες ημέρες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» τους σχετικά με αναφορές για ξένη ανάμειξη και ζητώντας άμεση δράση. Ηδη κάποιοι γερουσιαστές έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ενδελεχών ερευνών για το πλήρες φάσμα μιας πιθανής ανάμειξης της Ρωσίας στις φετινές εκλογές.

Η Χίλαρι Κλίντον μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει εκ νέου καταμέτρηση, στελέχη του επιτελείου της ωστόσο συναντιούνται με ειδικούς. Η Δημοκρατική υποψήφια έχει αυτή τη στιγμή –καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται σε κάποιες πολιτείες –δύο εκατ. ψήφους περισσότερες από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι καθηγητές που κάνουν τις καταγγελίες είχαν ήδη σύσκεψη με τον πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Τζον Ποντέσα και τον σύμβουλό της Μαρκ Ιλάιας, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι ακόμα και αν δεν υπάρχουν αποδείξεις για χακάρισμα, κάποια αποτελέσματα χρειάζεται να επανεξεταστούν από ανεξάρτητη επιτροπή.

Στο Μίσιγκαν, όπου φέρεται να προηγείται ο Τραμπ, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα επίσημα αποτελέσματα καθώς η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Συνολικά ο Τραμπ διαθέτει 290 εκλεκτορικές ψήφους σε σύγκριση με τις 232 της Κλίντον, η οποία χρειάζεται το Μίσιγκαν αλλά και να ανατρέψει τα αποτελέσματα σε Γουισκόνσιν και Πενσιλβάνια για να ανατρέψει την κατάσταση. Υπάρχουν βέβαια και οι λεγόμενοι «άπιστοι εκλέκτορες», οι οποίοι δεν ψηφίζουν τον πρόεδρο που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο στις πολιτείες τους. Μέχρι στιγμής, έξι εκλέκτορες δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ, όπως προβλέπεται.

Περισσότερα από 4,5 εκατ. πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση προς τα μέλη του Κολεγίου των Εκλεκτόρων να αγνοήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί από την πολιτεία τους. Στην ιστορία έχουν καταγραφεί μόνο 157 «άπιστοι εκλέκτορες» που άλλαξαν στρατόπεδο, χωρίς ωστόσο να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν ήταν ποτέ οπαδός του Κολεγίου των Εκλεκτόρων και ότι θα προτιμούσε να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο.

Η πρεσβευτής από τη Νότια Καρολίνα

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χάλεϊ είναι η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση της νέας πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η 44χρονη Χάλεϊ, που έχει μικρή εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είχε επικρίνει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη σκληρή ρητορική του σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες και για το ότι δεν είχε μιλήσει αρκετά σθεναρά εναντίον των λευκών ρατσιστών. Η επιλογή της Χάλεϊ, οι γονείς της οποίας είναι ινδοί μετανάστες, μπορεί να είναι μια προσπάθεια του νεοεκλεγέντος προέδρου να αντιπαρέλθει την κριτική που δέχεται για τις διχαστικές δηλώσεις σχετικά με τις μειονότητες.