Από τον Μάικλ Τζόρνταν μέχρι τον Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τα τελευταία του «Μετάλλια Ελευθερίας» σε 21 προσωπικότητες που ξεχώρισαν με τη δημόσια εικόνα τους και το παράδειγμα που έδωσαν. Μεταξύ τους ξεχώρισαν η Έλεν ντε Τζένερις, που δάκρυσε την ώρα της απονομής, και η Ντάιαν Ρος που αντιθέτως δεν μπορούσε να σταματήσει να γελάει.

Τα μετάλλια απονέμονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ προς το τέλος κάθε χρόνου σε προσωπικότητες που έχουν να επιδείξουν «εξαιρετική συμβολή στην ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, την παγκόσμια ειρήνη ή τον χώρο του πολιτισμού, των επιχειρήσεων ή άλλων δημόσιων πεδίων».

«Όταν σκέφτεσαι αυτή την υπέροχη συλλογή ανθρώπων, θυμάσαι τι κάνει μεγάλη αυτή τη χώρα» είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της απονομής.

Η ομιλία του απερχόμενου προέδρου που ξεχώρισε ήταν εκείνη για την τηλεπαρουσιάστρια ντε Τζένερις, η οποία είχε δηλώσει ανοικτά την ομοφυλοφιλία της πριν από 20 χρόνια: «Είναι εύκολο σήμερα, που έχουμε προχωρήσει τόσο, να ξεχάσουμε πόσο θάρρος χρειάστηκε τότε για την Έλεν» είπε ο Ομπάμα. «Τι φοβερό βάρος, να ρισκάρεις έτσι την καριέρα σου, και μετά να έχεις και στους ώμους σου τις ελπίδες χιλιάδων» συνέχισε.

Μεταξύ των 21 που τιμήθηκαν φέτος ήταν οι μπασκετμπολίστες Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και Μάικλ Τζόρνταν, οι ηθοποιοί Τομ Χανκς, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ρόμπερτ ντε Νίρο και Σίσελι Τάισον, ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του, η μαθηματικός και προγραμματίστρια Μάργκαρετ Χάμιλτον (που είχε φτιάξει προγράμματα που χρησιμοποίησαν σκάφη της NASA σε ιστορικές διαστημικές αποστολές) και οι τραγουδιστές Νταιάνα Ρος και Μπρους Σπρίνγκστιν.

Όταν ο Τζόρνταν πήρε το δικό του μετάλλιο, υπήρξε μια στιγμή που προκάλεσε γέλιο στους παρευρισκόμενους, όταν οι δυο τους βρέθηκαν δίπλα δίπλα με τον θρύλο του ΝΒΑ να είναι πιο ψηλός από τον Αμερικανό πρόεδρο ενώ ακόμα πιο δύσκολη αποδείχθηκε η αποστολή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν κλήθηκε να περάσει το μετάλλιο στο λαιμό του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ!

«Όταν αλλάζει το παιχνίδι για σένα τότε είσαι πολύ καλός» είπε για τον σέντερ-θρύλο τον Λέικερς ενώ για τον Air παρατήρησε ότι «όλοι θέλουν να γίνουν ο Μάικλ Τζόρνταν του…» θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τονίσει την αξία των δύο αθλητών.

«Δεν με άφησαν να μπω στον Λευκό Οίκο ακόμη, γιατί ξέχασα την ταυτότητά μου», έγραψε στο Twitter, δημοσιεύοντας και μία φωτογραφία στην οποία κάθεται και περιμένει σε ένα παγκάκι.

Τελικά όμως κατάφερε να εισέλθει, όταν επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά της. Και πώς το πανηγύρισε; Εκανε «mannequin challenge» μέσα στον Λευκό Οίκο, με την ίδια, τον Μπιλ Γκέιτς τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, την Νταϊάνα Ρος και τους υπόλοιπους που βραβεύονται να μένουν ακίνητοι!

Από τα σχόλια που έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα για όλους τους βραβευθέντες ξεχώρισαν αυτά για τον Τομ Χανκς για τον οποίο είπε ότι κατάφερε να δείξει πώς μπορείς να κάνεις φίλο μια μπάλα βόλεϊ και για τον Μπρους Σπρίνγκστιν – γνωστό και με το παρατσούκλι the Boss – με τον αμερικανό πρόεδρο να λέει περιπαικτικά: Μπορεί εγώ να είμαι ο πρόεδρος αλλά εσύ είσαι το αφεντικό (σ.σ. the Boss).