Μέτωπο με τη Ρωσία μία ημέρα πριν ταχθεί υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία άνοιξε χθες το Ευρωκοινοβούλιο, καταγγέλλοντας με ψήφισμά του την «προπαγανδιστική πίεση» που ασκεί η Μόσχα στην Ευρώπη. «Ο στόχος είναι η παραποίηση της αλήθειας, η υποδαύλιση του φόβου, η πρόκληση αμφιβολιών και ο διχασμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αναφέρεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 304 ψήφους υπέρ, 179 κατά και 208 αποχές.
Η ρωσική πλευρά αντέδρασε μέσω του πρακτορείου TASS και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο: «Η υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος που καταγγέλλει την “προπαγάνδα τρίτων χωρών” σημαίνει ότι είμαστε μάρτυρες ενός πολιτικού εκφυλισμού της δημοκρατίας στις δυτικές χώρες» είναι η δήλωση που φέρεται να έκανε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο ψήφισμα, πάντως, δεν γίνεται αναφορά μόνο στη Ρωσία αλλά και σε «ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις –εξίσωση που οδήγησε μερίδα ελλήνων ευρωβουλευτών να απόσχουν από την ψηφοφορία, ενώ οι υπόλοιποι ψήφισαν όχι.
Σε κάθε περίπτωση, η κατηγορία είναι σαφής: το Κρεμλίνο «χρηματοδοτεί κόμματα και άλλες οργανώσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αναφέρεται ακόμη ότι η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα εργαλείων όπως ινστιτούτα, πολύγλωσσα μέσα ενημέρωσης (γίνεται αναφορά στο Russia Today), ψευδοπρακτορεία Τύπου (κατονομάζεται το Sputnik), μέσα κοινωνικής δικτύωσης και (φυσικά) τρολ για να υπονομεύσει τις δημοκρατικές αξίες, να διαιρέσει την Ευρώπη και να δώσει την εντύπωση ότι τα ανατολικά κράτη της ΕΕ είναι διαλυμένα. Κράτη, προστίθεται, των οποίων τα μέσα ενημέρωσης είναι συχνά αδύναμα και ανίκανα να αντισταθούν στη δύναμη των ρωσικών μέσων.
Ολα αυτά γίνονται φυσικά με πολύ χρήμα. Ποσά που, σύμφωνα πάντα με το ψήφισμα, παρέχονται απευθείας από το κράτος ή από επιχειρήσεις και οργανώσεις που ελέγχονται απευθείας από το Κρεμλίνο. Ανάλογη είναι η στήριξη στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις της Ενωσης και ειδικά στα κόμματα της άκρας Δεξιάς, στις λαϊκιστικές δυνάμεις και στα κινήματα που αρνούνται τις θεμελιώδεις αξίες των φιλελεύθερων δημοκρατιών. Και τι πρέπει να κάνει η ΕΕ; Να αντιμετωπίσει αυτές τις «εκστρατείες παραπληροφόρησης» και να ενισχύσει την ομάδα επικοινωνίας, καθώς και να επενδύσει περισσότερα στη συνειδητοποίηση, την εκπαίδευση, τα διαδικτυακά και τοπικά μέσα, την ερευνητική δημοσιογραφία, τον ψηφιακό αλφαβητισμό. Ανάγκη που υπογράμμισε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι πριν και μετά το Στρασβούργο: «Πρέπει να δώσουμε τον λόγο σε εκείνους που ωφελήθηκαν από τις πολιτικές μας, να δώσουμε έμφαση στις θετικές ιστορίες, να απλοποιήσουμε τα μηνύματα και να μιλήσουμε για την αληθινή ζωή».
Κυρώσεις και εις βάρος ρωσικών ΜΜΕ;
Τον ερχόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κληθεί να αποφασίσει για την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες ήδη περιλαμβάνουν περιορισμούς στην πρόσβαση στις ρωσικές τράπεζες και στις νομισματικές αγορές. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κινείται προφανώς στο πνεύμα εκείνων που τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής εναντίον της Ρωσίας. Σε αυτούς δεν ανήκουν χώρες της ΕΕ που έχουν στενούς εμπορικούς ή άλλους δεσμούς με τη Ρωσία – ανάμεσα σε αυτές είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ψήφισμα ανοίγει κατά κάποιον τρόπο τον δρόμο και για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όπως είναι το πρακτορείο Sputnik και το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.
Κηρύγματα και καλή πίστη
«Ενώ ο καθένας σπεύδει να κάνει κήρυγμα στη Ρωσία για τη δημοκρατία, οι ευρωπαίοι βουλευτές καταφεύγουν σε μια πολιτική περιορισμών, η οποία δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων. Η καλύτερη προσέγγιση είναι μια ανοικτή συζήτηση όπου ο καθένας θα μπορεί να υποστηρίξει με επιχειρήματα τις απόψεις του. Ελπίζω πραγματικά να επικρατήσει η καλή πίστη» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχολιάζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.