Σε περικοπές έως 2.000 θέσεων εργασίας αναμένεται να προχωρήσει η Alitalia καθώς ο βασικός μέτοχός της, η Etihad Airways, προχωρά στην εφαρμογή σχεδίου μαζικής αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία εξετάζει ακόμη να αποσύρει από την υπηρεσία τουλάχιστον είκοσι αεροσκάφη και να σταματήσει να πραγματοποιεί ορισμένα εσωτερικά και περιφερειακά δρομολόγια, τα οποία θεωρεί ότι δεν είναι προσοδοφόρα. Η Alitalia έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων αυξημένο ανταγωνισμό από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και από τρένα που μεταφέρουν επιβάτες με πολύ υψηλές ταχύτητες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Etihad, η οποία ελέγχεται από το Αμπου Ντάμπι, φοβάται ότι εάν δεν προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην αναδιάρθρωση του αερομεταφορέα της Ιταλίας, τότε μπορεί να δεχτούν καίριο πλήγμα τα σχέδιά της για επέκταση στην Ευρώπη.

Εάν επίσης τα προβλήματα της Alitalia επιδεινωθούν, θα έλθει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία θεωρεί την αεροπορική εταιρεία ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο.

Το 2014 η Etihad έριξε στην Alitalia 560 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος παροχής βοήθειας στον ιταλικό αερομεταφορέα, συνολικού ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή η Etihad προσδοκούσε να αυξήσει την επιρροή της στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές. Τότε η ιταλική κυβέρνηση είχε χαιρετίσει τη συμφωνία παρουσιάζοντάς την ως παράδειγμα της προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή του ντιλ, όμως, η Alitalia χάνει μισό εκατ. ευρώ κάθε μέρα που περνά και τώρα η διοίκησή της αναζητά τρόπους για να επιστρέψει η εταιρεία στην κερδοφορία. Η Alitalia βρίσκεται μεταξύ άλλων σε συνομιλίες με την Air France – KLM και την Delta Airlines για ενίσχυση του μεριδίου της στην αγορά.