Ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο όχι μόνο διατηρεί υγιή τα δόντια, αλλά μπορεί να μειώνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αν και η πνευμονία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, λένε οι ειδικοί.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια (VCU) εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 26.000 εθελοντών, οι 500 εκ των οποίων είχαν εκδηλώσει βακτηριακή πνευμονία. Οπως διαπίστωσαν, όσοι δεν πήγαιναν ποτέ στον οδοντίατρο είχαν κατά 86% περισσότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν, σε σύγκριση με όσους πήγαιναν για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό δύο φορές τον χρόνο.

Αυτό αποδίδεται στο ότι «ο καθαρισμός ελαττώνει τα επίπεδα των βακτηρίων στο στόμα» είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μισέλ Ντολ, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στον Τομέα Λοιμωδών Νόσων του VCU. «Η συσχέτιση στοματικής υγείας και πνευμονίας είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι σημαντικές για τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας».

Ο καθαρισμός στο οδοντιατρείο συμπεριλαμβάνει την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας – μια μάζα μικροβίων τα οποία προσκολλώνται στις φυσικές και τεχνητές οδοντικές επιφάνειες (δόντια, σφραγίσματα, ούλα κ.λπ.). Η προσκόλληση αφορά όλες τις οδοντικές επιφάνειες και ειδικότερα τις περιοχές όπου υπάρχουν σχισμές, οπές ή ραγίσματα της αδαμαντίνης (είναι η σκληρή ουσία που καλύπτει εξωτερικά το δόντι).

Η δρ Ντολ επισήμανε ότι είναι αδύνατο να απαλλαγεί εντελώς το στόμα μας από τα βακτήρια, αλλά η καλή οδοντική υγιεινή μπορεί να τα περιορίσει σημαντικά.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε προσφάτως στο IDWeek 2016, ένα ετήσιο συνέδριο για τους ειδικούς στα λοιμώδη νοσήματα.