Tο είπε ή δεν το είπε έτσι ακριβώς ο Πρωθυπουργός; Πάντως, στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές διέκριναν χωρίς μεγάλη δυσκολία το ενδεχόμενο των εκλογών.

Αξιολόγηση ή κάλπες λοιπόν; Είναι αυτό το δίλημμα; Στις δημοκρατίες όμως δεν υπάρχουν διλήμματα, διότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι εκλογές είναι πάντα η λύση. Και μαζί ένας τρόπος να βρει ο καθένας τη θέση του και το πολιτικό σύστημα τις ισορροπίες που να ανταποκρίνονται πραγματικά στη συγκυρία.

Ούτως ή άλλως, ο πλανήτης αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Κάλπες δημοψηφίσματος, κάλπες προεδρικές, κάλπες προκριματικές λειτουργούν όλες ανατρεπτικά.

Υπό την έννοια αυτή, οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα ήταν πρόβλημα. Λύση θα ήταν. Και, πάνω από όλα, θα ήταν ευκαιρία να εκφραστεί ο ελληνικός λαός. Να εκφραστεί για το είδος πολιτικής που εφαρμόζουν οι μεν, ενώ για άλλα εξελέγησαν. Αλλά και να εκφραστεί για το είδος πολιτικής που δηλώνουν ότι θέλουν να εφαρμόσουν οι δε, διεκδικώντας διακαώς την ανάδειξή τους στην εξουσία.