«Συνάντηση στο Βερολίνο δεν πραγματοποιείται» ήταν η απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο δημοσίευμα της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ότι πέντε υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών θα συζητούσαν αύριο στο Βερολίνο το ελληνικό ζήτημα. Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε διέψευσε το δημοσίευμα και παρέπεμψε στις τακτικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Αφησε όμως παράθυρο για τη σύγκλησή της στο μέλλον. «Μεταξύ των τακτικών συναντήσεων του Eurogroup υπάρχουν πάντα συνεννοήσεις, είτε διμερώς είτε σε μικρότερες ομάδες. Υπό την έννοια αυτή, δεν μπορώ να αποκλείσω κάποιες συναντήσεις στο μέλλον» είπε η κυρία Τιζενχάουζεν. Αν και πότε θα πραγματοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την πορεία και την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, με την οποία συναρτάται και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.

ΚΡΙΣΗ; ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΗ; «Διαψεύδω το δημοσίευμα για συνάντηση κρίσης, διότι δεν υπάρχει καμία κρίση» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό δείχνει γιατί δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του Βερολίνου: ο Σόιμπλε δεν θέλει να δημιουργηθεί και να επικρατήσει σκηνικό κρίσης για το ελληνικό ζήτημα. Μια συνάντηση στην οποία θα έπαιρναν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, με τους επικεφαλής των τριών θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM, θα έστελνε αμέσως το μήνυμα της έκτακτης ανάγκης που επιβάλλει μια τέτοια έκτακτη μάζωξη για να ληφθούν και έκτακτα μέτρα.

Για τον Σόιμπλε, αντίθετα, είναι προτιμότερη η επάνοδος στην «κανονικότητα» του Eurogroup του Μαΐου και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΝΤ. Για την αξιολόγηση η εκπρόσωπός του είχε θετικά σχόλια, παρά τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. «Υπάρχει εποικοδομητικό κλίμα» είπε η κυρία Τιζενχάουζεν. Στόχος είναι με το κλείσιμο της αξιολόγησης να διαμορφωθεί μια «κοινή βάση όρων και προϋποθέσεων». Αυτό θα βοηθήσει να γεφυρωθούν οι διαφορές στις εκτιμήσεις ανάμεσα στο απαισιόδοξο ΔΝΤ και στην αισιόδοξη Κομισιόν για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια αυτή η βάση θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα, από την οποία εξαρτάται πολιτικά ο Σόιμπλε με τη δέσμευση που ανέλαβε στη γερμανική Βουλή για να πάρει την έγκριση του τρίτου Μνημονίου.

Για το χρέος, επάνοδος στις αποφάσεις του Μαΐου σημαίνει ο γνωστός οδικός χάρτης: βραχυπρόθεσμα μέτρα μάνατζμεντ του χρέους από τον πρόεδρο του ESM Ρέγκλινγκ τώρα, και μακροπρόθεσμα «αν χρειαστούν, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το 2018».