Ολο και πιο δύσκολος δείχνει πλέον ο στόχος γενικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και για τη ρύθμιση του χρέους έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ολα εξαρτώνται, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των θεσμών, από την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η εξασφάλιση της οποίας θα χρειαστεί, όπως εκτιμάται, λίγο χρόνο ακόμη.
Για την προώθηση της συμμετοχής του ΔΝΤ, άλλωστε, είχε προγραμματιστεί η συνάντηση του Washington Group την Παρασκευή στο Βερολίνο, η οποία τελικά χθες ματαιώθηκε όπως ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Η ματαίωση ήταν αποτέλεσμα της διαρροής της είδησης, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Οι συμμετέχοντες και κυρίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεώρησαν ότι η δημοσιότητα θα υπονόμευε τον σκοπό αυτής της ανεπίσημης συνάντησης, που ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η αναζήτηση ικανοποιητικής για το ΔΝΤ λύσης για τη ρύθμιση του χρέους ώστε να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο ορισμός νέας συνάντησης τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλεισθεί, σύμφωνα με τις πηγές, παρότι προς το παρόν τίποτα δεν έχει καθοριστεί.
Τα μέτρα που ζητάει το Ταμείο
Η επιστροφή του ΔΝΤ εξελίσσεται σε τιτάνιο εγχείρημα, καθώς το Ταμείο απαιτεί παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους από την ευρωζώνη αλλά και νέα μέτρα από την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με ανώτατο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, το ΔΝΤ ζητάει τον προσδιορισμό των μέτρων αυτών, που θα αφορούν την περίοδο 2018-20, από τώρα.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητάει μέτρα που θα καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό των ετών μετά το πρόγραμμα, καθώς θεωρεί ότι με τα αποφασισμένα μέτρα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμη κι αν μειωθεί ο στόχος κατά τι, πάλι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα κατά το ΔΝΤ.
Τα προσφιλή του μέτρα μάλιστα είναι ήδη γνωστά και αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου (από τα 8.600 ευρώ στα 5.000 ευρώ) και τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων. Το μέγεθος των μέτρων θα εξαρτηθεί από το πού θα διαμορφωθεί τελικά ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι με τα υφιστάμενα μέτρα φτάνουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 1,5% του ΑΕΠ. Επομένως, αν δεν μειωθεί ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα αναζητούνται μέτρα 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 δισ. ευρώ, ενώ αν μειωθεί π.χ. στο 2,5% του ΑΕΠ θα αναζητούνται μέτρα 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ.
Τέτοιες απαιτήσεις είναι εξαιρετικά επαχθείς για την κυβέρνηση, κάτι που αντιλαμβάνεται η ευρωζώνη, η οποία δρα μεσολαβητικά –σύμφωνα με ελληνικές πηγές –προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η αξιολόγηση.
Το ΔΝΤ και η αξιολόγηση
Οσον αφορά το ίδιο το θέμα του χρέους, οι πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών αναφέρουν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ήδη έτοιμα και έχουν αρκετά σημαντική επίπτωση. Η επίπτωση αυτή αφορά τόσο τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες όσο και τη μείωση του χρέους, με έτος αναφοράς το 2060 οπότε και λήγει η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Ωστόσο, συνεχίζουν οι πηγές, σε περίπτωση που κριθεί ότι η επίπτωση αυτή δεν είναι αρκετή για να επιστρέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, θα μπουν στο τραπέζι και κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως π.χ. η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμασης των ομολόγων.
Χρέος και μέτρα θα καθορίσουν την επιστροφή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και όλα δείχνουν ότι αυτή, με τη σειρά της, θα σηματοδοτήσει και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αλλωστε, μετά τις υποσχέσεις που έδωσε για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η γερμανική κυβέρνηση δύσκολα θα εκταμιεύσει δόση αν δεν έχει εξασφαλίσει αυτή τη συμμετοχή.
Πάντως, οι πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών υποστηρίζουν ότι η ίδια η αξιολόγηση προχώρησε ικανοποιητικά και ότι θα μπορούσε να κλείσει έως τις 5 Δεκεμβρίου, αν δεν υπήρχε καθυστέρηση στο θέμα του χρέους και της επιστροφής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι γεμάτες εξελίξεις. Την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.