Ο Στρατής Σωμερίτης υπήρξε θρύλος για όσους ευαγγελίστηκαν έναν καλύτερο, σοσιαλιστικό κόσμο. Πρωτοπόρος του 20ού αιώνα υπήρξε στέλεχος εκπαιδευτικού ομίλου, εκλεγμένος γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1932, το 1941 συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του ΕΑΜ, ενώ συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της Ενωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ), με μεγάλη δραστηριότητα στην Κατοχή. Το 1945 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Σβώλο και τον Ηλία Τσιριμώκο το Σοσιαλιστικό Κόμμα-ΕΛΔ. Υπήρξε ο ιδρυτής και γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1961). Κατά τη διάρκεια της χούντας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το Παρίσι, όπου τον βρήκε το πραξικόπημα –μάλιστα το καθεστώς τού αφαίρεσε την ελληνική υπηκοότητα.

Πλούσιο αρχείο

Ανθρωπος του Τύπου ο Στρατής εξέδωσε περιοδικά για τη σοσιαλιστική ιδέα, βιβλία και τη «Μάχη» ως παράνομο φύλλο στη διάρκεια της Κατοχής, στην οποία μεταπολεμικά συνέχισε να εργάζεται.

Τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα τιμούν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας με αφορμή τη δωρεά του αρχείου στα ΑΣΚΙ από τον γιο του, δημοσιογράφο Ριχάρδο Σωμερίτη, με μια ημερίδα που διοργανώνεται αύριο Παρασκευή, 25/11, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Ομιλητές η Αντα Κάπολα, ο Βασίλης Μαυρίδης, ο Μιχάλης Μωραϊτίδης, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και ο δωρητής Ριχάρδος Σωμερίτης. Την εκδήλωση συντονίζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος.