Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν χθες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις περί τη διαπραγμάτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε καθώς βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυπριακή ηγεσία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τα μέλη του οργάνου ενημερώθηκαν διεξοδικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Μαθαίνω πως παρουσιάστηκαν τρία σενάρια: το καλό, το μέτριο και το κακό. Οι δύο υπουργοί έδωσαν αυξημένες πιθανότητες στην καλή εξέλιξη για την ελληνική πλευρά εκτιμώντας ότι στις 5 Δεκεμβρίου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συναινέσουν στην πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Νετανιάχου καλεί Τσίπρα για βοήθεια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου (μετά το τηλεφώνημα με Τραμπ) είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται να ζήτησε από τον έλληνα Πρωθυπουργό και σύμμαχό του βοήθεια στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα του. Ο Τσίπρας που συνήθως είναι large σε αυτά απάντησε θετικά και έτσι από σήμερα το πρωί ρίχνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων στο Ισραήλ τρία ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα C 130.

Σίκουελ με τα παιχνίδια εξουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ

Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Τέτοια είναι η περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ που είκοσι ημέρες μετά την υπουργοποίηση του πρώην επικεφαλής Στέργιου Πιτσιόρλα συνεχίζει να μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι, ενώ δεν κινείται τίποτα.

Το θέμα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν το μέλος του ΔΣ Αγγελος Βλάχος ζήτησε έγγραφη διαβεβαίωση από τον Τσακαλώτο ότι μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης να ασκεί και καθήκοντα προέδρου. Την Παρασκευή δόθηκε η εντύπωση ότι το θέμα λύθηκε, έπειτα από επιστολή του Τσακαλώτου ότι η προαναφερόμενη πρόβλεψη δεν έρχεται σε αντίθεση με τον νέο νόμο του Υπερταμείου, προσθέτοντας όμως ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή κρίνει σκόπιμη.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ελα όμως που προ ημερών επανήλθε η φημολογία ότι ο Τσακαλώτος προωθεί τον Βλάχο στη θέση του Λεούση. Παιχνίδια εξουσίας, προσωπικές ατζέντες ή πίσω υπάρχει πράγματι φωτιά;

Αύριο θα μάθουμε. Γιατί ο Λεούσης θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο του Υπερταμείου Ζακ Λε Παπ, οπότε και θα μας λυθούν οι όποιες απορίες ποιος τελικά διοικεί το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα πάντως και εφόσον υπάρξει φυσικά απαρτία και των τριών μελών του, συνεδριάζει το ΔΣ του Ταμείου για να εγκρίνει το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Συνέδριο της Concordia και στην Αθήνα

Με την Ελλάδα να αποτελεί –λόγω κρίσης –σημείο διεθνούς ενδιαφέροντος τα τελευταία έξι χρόνια, μου φάνηκε άξιο αναφοράς και σας μεταφέρω ότι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Concordia, που έχει τη βάση τoυ στη Νέα Υόρκη και κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνει διεθνές συνέδριο με την αφρόκρεμα των πολιτικών, επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών αυτού του κόσμου, αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Αθήνα.

Πίσω από το πρότζεκτ υπάρχει βέβαια ελληνικός δάκτυλος και δεν είναι άλλος από τον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Νικόλαο Λογοθέτη της Libra Group, ο οποίος, ως συνιδρυτής της Concordia, πήρε την πρωτοβουλία για την πρώτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις 5-6 Ιουνίου 2017 με θέμα την προσφυγική κρίση, την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Brexit και το μέλλον της ΕΕ.

Προ διμήνου στη Νέα Υόρκη ο Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε στο συνέδριο τη δέσμευση 500 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ από ελληνικής πλευράς το «παρών» είχαν δώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω ποιες διεθνείς προσωπικότητες θα έρθουν το καλοκαίρι στην Αθήνα.