Μία νέα υπόθεση Σάβιλ συγκλονίζει το αγγλικό ποδόσφαιρο, ύστερα από τις αποκαλύψεις τεσσάρων πρώην ποδοσφαιριστών πως έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα παιδικά τους χρόνια.

Ο Τζίμι Σάβιλ ήταν -μεταξύ άλλων- παρουσιαστής παιδικής εκπομπής στο BBC και έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, το 2012 αποκαλύφθηκε πως είχε κακοποιήσει περισσότερα από 450 παιδιά, ενώ φέρεται ότι ήταν και νεκρόφιλος. Το ποδοσφαιρικό του είδωλο, ο προπονητής και σκάουτ Μπάρι Μπένελ καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα χρόνων το 1998 όταν αποδέχθηκε 23 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση έξι αγοριών ηλικίας 9 έως 15 ετών. Το 2015 καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για παλαιότερη υπόθεση που αφορούσε ένα 12χρονο αγόρι.

ΤΟΛΜΗΣΕ ΠΡΩΤΟΣ. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Κρου Αντι Γούντγουορντ, 43 ετών, ήταν ο πρώτος που τόλμησε να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον Μπάρι Μπένελ. Η θαρραλέα στάση του παρακίνησε τον πρώην συμπαίκτη του στην Κρου Στιβ Γουόλτερς να αποκαλύψει πως ήταν επίσης ένα από τα θύματα του Μπένελ. Ενας ακόμα πρώην διεθνής, ο Πολ Στιούαρτ, έσπασε τη σιωπή του περιγράφοντας πως ένας προπονητής, τον οποίον δεν κατονομάζει, τον κακοποιούσε σεξουαλικά κάθε μέρα, από τα 11 μέχρι τα 15 του χρόνια.

Μιλώντας στην «Ντέιλι Μίρορ» ο Στιούαρτ εξέφρασε την άποψη πως πιθανόν να δρούσε στο ποδόσφαιρο ένα κύκλωμα παιδόφιλων και τα θύματα να είναι εκατοντάδες. Τέταρτος στην αλυσίδα των παικτών που αποφάσισαν να μιλήσουν είναι ο άγγλος πρώην διεθνής της Μάντσεστερ Σίτι, Ντέιβιντ Γουάιτ.

Εντεκα άνθρωποι έχουν προσφύγει ήδη στην αστυνομία του Τσεσάιρ σχετικά με την υπόθεση, ενώ πολλοί έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τον Γούντγουορντ μετά τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» και την παρουσία του στην εκπομπή του Πιρς Μόργκαν στην οποία μίλησε για την κόλαση που έζησε στα παιδικά του χρόνια.

Στην ερώτηση του Μόργκαν αν πρόκειται για μία «υπόθεση Σάβιλ στο ποδόσφαιρο», ο Γούντγουορντ απάντησε: «Δυνητικά είναι χειρότερο».

ΜΙΑ ΚΟΛΑΣΗ. Ο Γούντγουροντ αποφάσισε να μιλήσει για να δώσει ένα τέλος στην κόλαση που ζούσε ο ίδιος και πολλά ακόμα θύματα του Μπένελ. Αποκάλυψε επίσης πως ο Γουόλτερς του εκμυστηρεύτηκε πως «χωρίς εσένα θα έπαιρνα το μυστικό στον τάφο μου». Μιλώντας στην «Γκάρντιαν» ο Γουόλτερς είπε πως «έπρεπε να μιλήσω. Ηταν ο μόνος τρόπος για να προχωρήσω στη ζωή μου».

Ο 52χρονος πρώην άσος της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι Πολ Στιούαρτ πήρε κουράγιο από τον Γούντγουορντ και μίλησε στην «Ντέιλι Μίρορ» για το δικό του μαρτύριο με την ελπίδα πως πολλά ακόμα θύματα θα αποκαλύψουν το μαρτύριό τους.

«Οι ψυχολογικές πληγές με οδήγησαν σε άλλα προβλήματα, όπως το ποτό και τα ναρκωτικά. Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόσες φορές σκέφτηκα την αυτοκτονία, ακόμα κι όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά». Ο Στιούαρτ, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών πια, έβλεπε τα λεπτά που έπαιζε ποδόσφαιρο ως διαφυγή από την κόλαση που ζούσε και γινόταν χειρότερη μέρα με τη μέρα.

«Απειλούσε πως θα σκοτώσει τη μάνα μου, τον πατέρα μου, τα αδέλφια μου αν έβγαινε κουβέντα από το στόμα μου. Και όταν είσαι 11 χρονών τα πιστεύεις».

Θύμα του Μπένελ ήταν και ο Ντέιβιντ Γουάιτ: «Τώρα αντιλαμβάνομαι πως οι επιπτώσεις των πράξεων του Μπένελ ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι πίστευα τότε».