Μετά τον Λιονέλ Μέσι και τον Χαβιέ Μαστσεράνο ένα ακόμα αστέρι της Μπαρτσελόνα, ο Νεϊμάρ, κινδυνεύει με  ποινή φυλάκισης. Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, Χοσέ Περάλς, προτείνει την επιβολή διετούς φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στον βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή για παράνομες πρακτικές στη μεταγραφή του από τη Σάντος στην Μπαρτσελόνα.

Προτείνει επίσης ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον πρώην πρόεδρο των Μπλαουγκράνα, Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στις διαπραγματεύσεις και αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω αυτής της υπόθεσης, αλλά και χρηματικό πρόστιμο 8,4 εκατ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα, 7 εκατ. ευρώ στη Σάντος, δύο χρόνια φυλάκιση στον πατέρα του ποδοσφαιριστή και έναν χρόνο στη μητέρα του, καθώς επίσης και χρηματικό πρόστιμο 1,4 εκατ. ευρώ στην οικογενειακή εταιρεία N&N η οποία επωφελήθηκε από τη μεταγραφή. Ο νυν πρόεδρος της Μπάρτσα, Ζόζεπ Μαρία Μπαρτομέου, απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία.

Ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία DIS, η οποία κατείχε το 40% των δικαιωμάτων του Νεϊμάρ, όταν αυτός μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα. Με τη μήνυσή της η εταιρεία ζητούσε μεταξύ άλλων να επιβληθεί οκταετής φυλάκιση στους Μπαρτομέου και Ροσέλ για διαφθορά και απάτη και ποινή πενταετούς κάθειρξης στον Νεϊμάρ και τους γονείς του. Επίσης διεκδικούσε αποζημίωση 195 εκατ. ευρώ από την Μπαρτσελόνα!

Η DIS υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα απάτης γιατί το πραγματικό ποσό της μεταγραφής ήταν πολύ πάνω από τα 57,1 εκατ. ευρώ που είχαν δηλωθεί, με αποτέλεσμα να μη λάβει ποτέ τα χρήματα που της αναλογούσαν.

Τον Ιούνιο η Μπαρτσελόνα είχε έρθει σε συμβιβασμό με την Εφορία πληρώνοντας 5,5 εκατ. ευρώ για να αποφύγει τη δίκη για φοροδιαφυγή στη μεταγραφή του Νεϊμάρ.