Τις κρίσεις ευκαιρία κατάφερε να κάνει η Αλουμίνιον της Ελλάδος που με συνταγή την εξωστρέφεια και κινήσεις που προστάτεψαν τα νώτα της, αφενός κρατήθηκε ζωντανή στην πιο δύσκολη στιγμή, αφετέρου καταφέρνει να παρουσιάζει σήμερα σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας.

Πρόκειται για την ιστορία της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως την περιέγραψε ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας και τα 10 χρόνια από τότε που την εξαγόρασε ο όμιλος. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων και τοπικών φορέων.

Η πρώτη κρίση ξέσπασε το 2005 όταν αποχώρησε η γαλλική Πεσινέ και εξαγοράστηκε από τον όμιλο Μυτιληναίου. Το 2008 ήρθε η δεύτερη κρίση όταν κατέρρευσε η Lehman Bothers, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τη διεθνή τιμή του αλουμινίου. Τότε η χασούρα του ομίλου έφτανε σε «ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα» όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος. Η τρίτη κρίση ήταν το 2011 όταν έσκασε η αγορά της Κίνας, η ζήτηση εμπορευμάτων κατέρρευσε και τα περισσότερα εργοστάσια αλουμινίου στην Ευρώπη άρχισαν να κλείνουν. Η μείωση του κόστους ήταν μονόδρομος. Σήμερα το κόστος παραγωγής έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 50% μέσα σε τέσσερα χρόνια, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον κλάδο παγκοσμίως. «Η παλιά επένδυση της Πεσινέ όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά έπειτα από επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ το εργοστάσιο έχει φτάσει να είναι σήμερα το πιο μοντέρνο και ανταγωνιστικό της Ευρώπης» σημείωσε στην ομιλία του ο Μυτιληναίος.