Ηλεκτρονικά θα μπορούν στο εξής να ιδρύονται οι επιχειρήσεις και στην Ελλάδα εφόσον για τη σύστασή τους δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Οι ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μιας Στάσης (One Stop Shops) δίνουν τη δυνατότητα αδειοδότησης μιας επιχείρησης πιο γρήγορα και πιο εύκολα με τη συμπλήρωση από τους ενδιαφερομένους σειράς πεδίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΓΕΜΗ. Ετσι ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ολοκληρώνει σε πραγματικό χρόνο τη σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όλα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για τη νομική υπόσταση μιας εταιρείας θα αποδίδονται ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο, με βάση μια πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου.

Επίσης, θεσμοθετείται το ενιαίο γραμμάτιο κόστους σύστασης επιχείρησης το οποίο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για τη σύστασή της από τη φυσική Υπηρεσία Μιας Στάσης, μειώνοντας το κόστος για τον δυνάμει επιχειρηματία. Παράλληλα καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα «δωρεάν σύστασης» για το πρώτο έτος εφαρμογής.

Καταργείται επίσης η φορολογική ενημερότητα των ιδρυτών στο στάδιο της σύστασης.

Ηλεκτρονικά πλέον οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα μπορούν να πάρουν και κλειδάριθμο Taxisnet τη στιγμή της σύστασης χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ, αλλά και να εγγράφονται στο ασφαλιστικό ταμείο που είναι αναγκαίο για τη δημιουργία επιχείρησης.

Δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν την Υπηρεσία Μιας Στάσης:

n Χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις (τράπεζες, ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων).

n Oι αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες.

n Oι εταιρείες οι οποίες συστήνονται με νόμο –οι εταιρείες των οποίων η σύσταση προέρχεται από μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις υπαρχουσών εταιρειών.

n Οι εταιρείες των οποίων η ειδική νομοθεσία που διέπει τη σύστασή τους απαιτεί την έγκριση της σύστασης από αρμόδια διοικητική Αρχή.

n Αλλες επιχειρήσεις που ρητά εξαιρούνται από ειδικές διατάξεις νόμων.

Με το νομοσχέδιο δίνεται επίσης η δυνατότητα μετατροπής μιας ομόρρυθμης εταιρείας σε ετερόρρυθμη. Πλέον η είσοδος νέου εταίρου με την ιδιότητα του ετερόρρυθμου θα μπορεί να γίνεται χωρίς περιορισμό και η μετατροπή της ιδιότητας του εταίρου από ομόρρυθμο σε ετερόρρυθμο θα ακολουθεί τη διαδικασία που προβλέπεται για τη μετατροπή άλλης εταιρικής μορφής σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία. Μετά τις διατυπώσεις της δημοσιότητας και αφού επέλθουν τα έννομα αποτελέσματα της μετατροπής, η εταιρεία θα συνεχίζει υπό τη νέα εταιρική μορφή, οι εκκρεμείς δίκες θα συνεχίζονται στο όνομα της νέας εταιρείας και οι διοικητικές άδειες που είχαν εκδοθεί υπέρ της μετατρεπόμενης εταιρείας θα εξακολουθούν να ισχύουν. Για την προστασία των τρίτων συναλλασσομένων με την ομόρρυθμη εταιρεία θα διατηρείται η ευθύνη του ομόρρυθμου εταίρου, ο οποίος μετατράπηκε σε ετερόρρυθμο, για μια πενταετία.