Ανοιχτό παράθυρο ώστε η ευρωζώνη να ανακοινώσει εκτός από τα βραχυπρόθεσμα και κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους άφησε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, σε συνέντευξή του στη Μάλτα.

Η παραχώρηση αυτή γίνεται για να επιστρέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ευρωζώνη έχει δεσμευθεί μέχρι στιγμής μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά καθώς αυτά δεν κρίνονται επαρκή από το ΔΝΤ για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει με περισσότερες λεπτομέρειες και κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2018, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

«Εχουμε έτοιμα κάποια πρόσθετα μέτρα αν χρειαστούν, για το 2018, όταν το πρόγραμμα τελειώσει» είπε χθες ο Ντεϊσελμπλούμ.

Σε άλλο σημείο ο ολλανδός υπουργός συνέδεσε την επιστροφή του ΔΝΤ με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης. «Εάν και όταν, φυσικά, οι Ελληνες ικανοποιήσουν τους όρους του προγράμματός τους, και στη βάση αυτή, το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να συνεχίσει να συμμετέχει» είπε.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, και «από κει και πέρα θα αποφασίσουμε για πόσο διάστημα μπορεί να μείνει σε αυτό το επίπεδο».

«Μακροπρόθεσμα», συνέχισε, «μπορεί να μειωθεί λιγάκι».

Ο ίδιος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες για την αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι αναμένονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Θετικά για την πρόοδο της αξιολόγησης μίλησε, εξάλλου, χθες ο επίτροπος Οικονομιών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα. «Είμαι λογικά αισιόδοξος» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη κάποια πρόοδος που πρέπει να γίνει.