Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την πνευμονία είναι ο εμβολιασμός εναντίον της γρίπης και εναντίον του πνευμονιοκόκκου.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Δημοσθένης Μπούρος τονίζει ότι έχει ζωτική σημασία να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο όλοι όσοι είναι άνω των 65 ετών, οι καπνιστές και όλοι όσοι πάσχουν από οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους (σ.σ. σε περίπτωση αμφιβολίας, ρωτήστε τον γιατρό σας).

Εξίσου σημαντικό είναι να εμβολιάζεται και το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές).

Για τον πνευμονιόκοκκο υπάρχουν δύο εμβόλια, ένα που προστατεύει από 23 στελέχη του βακτηρίου και ένα που προστατεύει από 13.

Τα «εμβόλια της πνευμονίας» όπως αποκαλούνται από τον κόσμο, επίσης συνιστώνται σε καπνιστές, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους, το σχήμα είναι ως εξής:

n Αν έχουν περάσει τα 65 χρόνια και δεν έχουν κάνει κανένα, να κάνουν πρώτα το 13δύναμο και ύστερα από 6-12 μήνες το 23δύναμο.

n Αν έχουν περάσει τα 65 χρόνια και έχουν κάνει το 23δύναμο, να κάνουν το 13δύναμο ύστερα από τουλάχιστον έναν χρόνο.

n Αν είχαν κάνει το 23δύναμο πριν από τα 65 και τώρα είναι πάνω από 65, πρέπει να κάνουν το 13δύναμο (εφόσον πέρασε τουλάχιστον ένας χρόνος από το 23δύναμο) και ύστερα από 6-12 μήνες ακόμα μία δόση του 23δύναμου.

Δυστυχώς, «υπάρχουν ακόμα και πνευμονολόγοι που δεν πιστεύουν στα εμβόλια και αυτό είναι πολύ σοβαρό» λέει ο δρ Μπούρος.

«Οι γιατροί πρέπει να παροτρύνουν τους ασθενείς να εμβολιάζονται και όχι να μην τους μιλούν για τον εμβολιασμό ή, χειρότερα, ακόμα και να τους αποτρέπουν, όπως δυστυχώς αρκετά συχνά γίνεται. Είναι τεκμηριωμένο πως το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει 50% – 60% τα κρούσματα ή και τη σοβαρότητα της γρίπης, ενώ το 13δύναμο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο μειώνει 50% τα κρούσματα της πνευμονίας στην κοινότητα».