Οι γιατροί εκλιπαρούν μάταια εδώ και χρόνια τους Ελληνες να μετρούν τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, ώστε αν τυχόν εκδηλώσουν προδιαβήτη ή διαβήτη να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους για να προστατευθούν.

Η παραίνεση αυτή είναι απολύτως αιτιολογημένη, διότι ο διαβήτης τύπου 2 που αποτελεί το 91% των κρουσμάτων διαβήτη είναι αποτρέψιμος στο 70% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF).

Ωστόσο οι περισσότεροι Ελληνες όχι μόνο δεν μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον μία φορά κάθε τριετία ή πενταετία, όπως θα έπρεπε, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης ακόμα και οι πάσχοντες από διαβήτη αναβάλλουν τις επισκέψεις στον γιατρό.

Αυτό όμως έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους, διότι «ακόμα και ο πιο συνεπής ασθενής χρειάζεται αλλαγή της θεραπευτικής αγωγής του κάθε 2-3 χρόνια, ειδάλλως θα μείνει αρρύθμιστος» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Νικόλαος Τεντολούρης. «Εχουμε αρρώστους οι οποίοι έρχονται έπειτα από χρόνια στο νοσοκομείο με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 11% και σάκχαρο 300 mg/dl, και τους ρωτάμε γιατί χάθηκαν τόσον καιρό και μας απαντούν πως δεν έβρισκαν ραντεβού. Είναι γεγονός ότι η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 40% στα χρόνια της κρίσης και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην αυξημένη ζήτηση. Η πλειονότητα των ασθενών μας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εάν υπήρχε κατάλληλη εκπαίδευση των γιατρών γι’ αυτό».

Info

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) είναι ο ηγέτης της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη από το 1950 έως σήμερα. Ο Ατλας της (IDF Diabetes Atlas) δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2000. Εκδίδεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας των ειδικών της IDF με επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Περιέχει στοιχεία για τα κρούσματα, την επίπτωση, τη θνησιμότητα και το κόστος της νόσου σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.