Το ερέθισμα ήταν η αρχαία ρήση του Σοφοκλή «Ενός κακού, μύρια έπονται». Η αφορμή, η ομώνυμη έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του AthensCon, της γιορτής για τη μεγάλη των κομικάδων φυλή. Η ουσία όμως στις εικόνες του Κώστα Σκλαβενίτη ήταν το αυστηρό σχόλιο για τις παγκόσμιες πολιτικές –και όχι μόνο –εξελίξεις. Ο σκιτσογράφος των «ΝΕΩΝ» συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στη νεοπαγή χειμερινή γιορτή που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, με ένα σχέδιο που συνδέει τις καλλιτεχνικές του αναφορές και έναν γενικότερο προβληματισμό για τη σημερινή καθημερινότητα. Κάπως έτσι, ο «Σκεπτόμενος» του Ροντέν έγινε μια διπλωμένη φιγούρα δίπλα σε μια βόμβα. «Σκέφτηκα πως είναι ένα κλασικό άγαλμα, αναγνωρίσιμο. Η βόμβα δίπλα του συμβολίζει την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω μας, σαν μια κατάσταση που είναι έτοιμη να εκραγεί» αναφέρει ο νεαρός δημιουργός.

Αυτό το εμπνευσμένο έργο του Σκλαβενίτη δεν θα σημαίνει τη μοναδική παρουσία του στη διοργάνωση. Το βιβλίο του «Εικόνες στα σύννεφα» θα κυκλοφορήσει στο πλαίσιο της AthensCon για πρώτη φορά, δίνοντας στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να ξαναθυμηθεί ή να ανακαλύψει τα σκίτσα και τους διαλόγους που για έναν ολόκληρο χρόνο διάβαζαν σε συνέχειες οι αναγνώστες των «Προσώπων», του ενθέτου που κρατάτε στα χέρια σας (ή διαβάζετε στον υπολογιστή ή στο tablet). Το βιβλίο αποτελείται από 56 σχέδια που κυκλοφόρησαν σε ισάριθμες εβδομάδες πέρυσι, αλλά και από 16 αδημοσίευτες εικόνες που δένουν την αφήγηση σε μια ενιαία ιστορία.

ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ. Πρωταγωνιστής είναι ένας καλλιτέχνης που προσπαθεί να βρει έμπνευση για να δημιουργήσει και ανακαλύπτει τη μούσα του σε μια κοπέλα με κόκκινο πρόσωπο. Οι δυο τους μπλέκονται σε μια φανταστική περιπέτεια, που διατηρεί όμως κάποιες αναφορές στην πραγματικότητα. «Δανείζομαι στοιχεία από αυτά που συμβαίνουν γύρω μου, από ανθρώπους που βλέπω και πράγματα που ακούω. Οπως, για παράδειγμα, η απαίτηση συναδέλφων να βγάλω εντέλει τα ρούχα της ηρωίδας μου» παραδέχεται γελώντας ο Κώστας Σκλαβενίτης. Ολα αυτά φρόντισε να τα διοχετεύσει στα σκίτσα του μέσω ενός ονειρικού φίλτρου. Γι’ αυτό και τα χρώματα που ντύνουν τις απλές γραμμές του έχουν απαλές αποχρώσεις. Στο χαρτί, η ιστορία του φαίνεται να μην ολοκληρώνεται ποτέ, μια και το τελευταίο κενό καρέ του ταυτίζεται με εκείνο της πρώτης σελίδας. Στο μυαλό του όμως η βασική πλοκή της ήταν συγκεκριμένη από τη στιγμή της γέννησής της. «Είχα έναν σκελετό, ένα προσχέδιο που μπορούσε όμως να με βγάλει στο τέλος που ήθελα. Γιατί το είχα έτοιμο εξαρχής, ήθελα να δείχνει αέναο. Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες τις έφτιαχνα σελίδα σελίδα κάθε εβδομάδα» λέει ο Κώστας Σκλαβενίτης.

info.

ΑthensCon. 3 και 4 Δεκεμβρίου από τις 10.30 έως τις 22.30 στο Γήπεδο Τάε Κβον Ντο (Μωραϊτίνη 2, Παλαιό Φάληρο, είσοδος 7-15 ευρώ)