Αντί 140.000 ευρώ πωλήθηκε ένα ποίημα της Άννας Φρανκ, γραμμένο από το τότε 12χρονο κορίτσι στο λεύκωμα μιας φίλης της τον Μάρτιο του 1942, λίγους μήνες πριν καταφύγει με την οικογένειά της σε ένα κρυφό διαμέρισμα πάνω από την επιχείρησή τους στο ‘Αμστερνταμ, για να γλιτώσουν από το μένος των ναζί για τους Εβραίους.

Το ποίημα, οκτώ στίχων και γραμμένο στα ολλανδικά, τέθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Bubb Kuyper την Τετάρτη, με την τιμή πώλησής του να ξεπερνά κατά πέντε φορές την εκτιμώμενη αξία του.

Στο ποίημα, η Γερμανίδα εβραιοπούλα απευθύνεται στη μεγαλύτερη αδερφή μίας από τις καλύτερες φίλες της, την Κριστιάν βαν Μάαρσεν.

Οι πρώτοι τέσσερις στίχοι που γράφτηκαν από την Άννα ενθαρρύνουν την Μάαρσεν να προσπαθήσει περισσότερο στο σχολείο. Οι επόμενοι τέσσερις, επισημαίνουν ότι η σωστότερη απάντηση στις επικρίσεις, είναι η καλύτερη δουλειά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα δύο χρόνια που κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, η Άννα Φρανκ έγραψε ένα βιβλίο που έμελλε να μεταφραστεί σε 67 γλώσσες, να πωληθεί σε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και να διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Εκείνο το μήνα, η οικογένειά της συνελήφθη από τους Γερμανούς.

Η Άννα πέθανε από τύφο στις αρχές του 1945, λίγες ημέρες μετά από την αδελφή της, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέργκεν.

Ο πατέρας της, Όττο, το μόνο μέλος της οικογένειάς της που επέζησε, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί.