[Το τηλεοπτικό σποτ μάς παρότρυνε: δώστε μια δεύτερη ευκαιρία. Μην κλείνετε την πόρτα. Οι συμπολίτες μας που για διάφορους λόγους πέρασαν την πόρτα της φυλακής θα παραμείνουν ισόβια φυλακισμένοι στις ιδεοληψίες της ελληνικής κοινωνίας, όσα απολυτήρια κι αν έχουν στην τσέπη τους. Πιθανόν γιατί είμαστε πια σίγουροι πως η φυλακή δεν επιτελεί τον ρόλο της, αυτόν του σωφρονισμού, αλλά περισσότερο δίνει δυνατότητες «μεταπτυχιακών» με καθηγητές τους ποινικούς.

Η τιμωρία γίνεται απηνής, όσο μεγαλύτερη δύναμη είχε ο συμπολίτης μας πριν του επιβληθεί ποινή στέρησης της ελευθερίας του.

Κανείς δεν πρόκειται να αποδεχτεί την επιστροφή στην πολιτική σκηνή ενός υπουργού που εξέτισε ποινή φυλάκισης για χρηματισμό. Ή ενός προέδρου μεγάλου αθλητικού συλλόγου που καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή 40 εκατ. ευρώ. Εκτός βέβαια κι αν λέγεσαι Ούλι Χένες και ζεις στο Μόναχο.

Σήμερα, 270 ημέρες μετά την πρόωρη αποφυλάκισή του, ο Χένες θα επανεκλεγεί παμψηφεί πρόεδρος της Μπάγερν σε ένα κατάμεστο Audi Dome.

Για τα 270.000 μέλη του βαυαρικού συλλόγου, ο Χένες παρέμεινε πατριάρχης της ομάδας ακόμα και τις ημέρες που ήταν ένα απλό νούμερο στη φυλακή του Λάντσμπεργκ. Ισως γιατί στη μεταξύ τους σχέση δεν είναι ξεκάθαρες οι γραμμές των ευεργετών από τους ευεργετημένους.

Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, τους οποίους οι πολίτες τούς κατατάσσουν πάντοτε στην πλευρά των ευεργετημένων.