Οποιος θέλει να αποτυπώσει την πολιτική κατάσταση δεν χρειάζεται να καταφύγει σε άρθρα, δημοσκοπήσεις και αναλύσεις.

Αρκεί να προβάλει στην τηλεοπτική οθόνη δίπλα δίπλα την εικόνα του Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ. Στην τηλεόραση αυτή η τεχνική λέγεται split screen.

Ακόμη καλύτερα χωρίς ήχο. Διότι οι άνθρωποι μπορεί να λένε ψέματα, μεγαλοστομίες ή παραμύθια. Η γλώσσα του σώματος όμως προδίδει πάντα την αλήθεια.

Και η αλήθεια των δύο αποτυπώνεται αδιάψευστα στην εικόνα του καθενός μπροστά στους βουλευτές του.

Σε σημείο που το περιεχόμενο της ρητορικής τους περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ιδίως όταν η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης εξαντλείται στη μεσσιανική πίστη: χάνουμε τρία μηδέν στο ημίχρονο αλλά αν δεν φάμε τέταρτο, θα βάλουμε πέντε στο δεύτερο και θα κερδίσουμε!

Γιατί όχι; Και το 20% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Ελβις Πρίσλεϊ δεν έχει πεθάνει αλλά τον απήγαγαν εξωγήινοι και κάποια στιγμή θα επιστρέψει. Ενα 20% ψάχνει κι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως άλλη μια απόδειξη ότι δεν είμαστε κανονική χώρα.

Διότι αν ήμασταν, ο πιεσμένος Πρωθυπουργός θα φώναζε την αντιπολίτευση και θα έλεγε το αυτονόητο:

– Παιδιά, η αξιολόγηση στράβωσε, το χρέος κόλλησε, η χώρα βουλιάζει. Βάλτε πλάτη να τελειώσουμε την αξιολόγηση και την άνοιξη κάνουμε εκλογές να βγει μια κυβέρνηση πιο ισχυρή, η οποία με νωπή λαϊκή εντολή θα αναλάβει τη μεγάλη διαπραγμάτευση του 2017-18 για το χρέος και το Μνημόνιο!

Ετσι, ο Πρωθυπουργός θα πάρει την αξιολόγηση και μια σχετική νηνεμία. Αλλά θα δώσει τις εκλογές. Δεν βλέπω γιατί να αρνηθεί ο Μητσοτάκης το ντιλ.

Και κάποια στιγμή, Μάρτιο ή Απρίλιο, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ήρεμα και συντεταγμένα για τη συνέχεια.

Θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές; Σιγά τα λάχανα. Ούτως ή άλλως θα τις χάσει, όποτε κι αν γίνουν. Τουλάχιστον έτσι θα επιχειρήσει να φύγει με ασθενοφόρο και όχι με νεκροφόρα.

Κάτι τέτοιο ίσως θα έκαναν οι κανονικές χώρες σε μια βαλτωμένη κατάσταση, με μια κρίσιμη διαπραγμάτευση και μια κυβέρνηση που καταρρέει.

Προφανώς όμως η δική μας κυβέρνηση δεν θα το κάνει. Διότι στην Ελλάδα έχουμε τη στρεβλή εντύπωση ότι η κυβερνητική εξουσία αποτελεί αυτοτελές μέγεθος και ότι η κατοχή της παράγει από μόνη της αποτελέσματα.

Οτι κάτι θα συμβεί, δηλαδή και στο δεύτερο ημίχρονο θα μπουν μέσα ο Τσακαλώτος με τον Πολάκη να ρίξουν πέντε γκολ στους δεξιούς.

Την επομένη θα επιστρέψει κι ο Ελβις από το Διάστημα!..