Σας είχα ενημερώσει πρώτος. Σας είχα γράψει για τις γκρίζες ζώνες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κουμουνδούρου –που πέρασε στον Συνασπισμό από τη μακαρίτισσα την ΕΑΡ, πριν καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σειρά των μεταβιβάσεων, έγινε προσπάθεια να «διορθωθεί» με δηλώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο Υποθηκοφυλακείο. Ωστόσο, πέρα από το τυπικό του πράγματος, προέκυπταν ερωτήματα για τον δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ –που έγινε με υποθήκευση της Κουμουνδούρου –αλλά και για τη φορολογική του συνέπεια σχετικά με το ακίνητο.

Χθες, στην Εξεταστική Επιτροπή για τον δανεισμό των κομμάτων δύο βουλευτές της ΝΔ έδωσαν κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Νότης Μηταράκης υποστήριξαν ότι επί 16 χρόνια το κτίριο δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί οι αναλογούντες φόροι.

Την αρχή έκανε ο Γεωργαντάς ο οποίος είπε ότι πριν από λίγες ημέρες, στις 14 Νοεμβρίου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν 16 διαδοχικές δηλώσεις, μία για κάθε έτος από το 2001 στην ΣΤ’ Εφορία Αθηνών. Το γεγονός πως το κτίριο δεν είχε δηλωθεί, τόνισε ο βουλευτής, είχε ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει πληρώσει για αυτό ούτε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ούτε Ενιαίο Τέλος Ακινήτων νομικών προσώπων ούτε βεβαίως ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος όμως άνοιξε ακόμα ένα ζήτημα. Αυτό της εξόφλησης του κουρεμένου κατά 60% δανείου που είχε ληφθεί για την εξαγορά του κτιρίου της Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως από τα έγγραφα που κατέχει η Εξεταστική δεν υπάρχει πράξη εξόφλησης του δανείου, βεβαίωση για άρση των απαιτήσεων και κυρίως της κατάσχεσης από την τράπεζα. Συνεπώς, δηλαδή, ότι παραμένει θολό αν το δάνειο –ακόμα και κουρεμένο –έχει εξοφληθεί.

«Ανύπαρκτο θέμα»

λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές από την Κουμουνδούρου, πάντως, έκαναν χθες λόγο για «ανύπαρκτο θέμα». Οπως έλεγαν, είχε γίνει σαφές και σε προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής πως το κτίριο περιήλθε νόμιμα στην κυριότητα του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, γι’ αυτό και φέτος έκαναν δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (από το 2002 έως 2014) και για ΕΝΦΙΑ (από το 2014 και έως το 2016).