Τίτλους τέλους στα σενάρια περί παράτασης του ορίου ηλικίας των δικαστών με νομοθετική ρύθμιση, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, θέλησε να βάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων σε αυτό το μείζον θεσμικό ζήτημα που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των δικαστών. Με τη ρητή και κατηγορηματική διαπίστωση ότι «το Σύνταγμα είναι σαφές», ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 9,89, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες συνελεύσεις των δικαστικών Ενώσεων, ουσιαστικά κλείνει το συγκεκριμένο θέμα θέτοντας ως αυτονόητο όριο τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η νέα Ενωση

Σε ό,τι αφορά τη νεοσυσταθείσα Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Κοντονής εξήγησε πως «δεν μας πέφτει λόγος. Το δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος».

Ωστόσο τα μηνύματα από το εσωτερικό της Δικαιοσύνης είναι διαφορετικά. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια κατά της νέας Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία χαρακτηρίζει «ψευδεπίγραφη», αφού τελικά μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας. «Στην ουσία» προστίθεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών «πρόκειται για παράνομη ίδρυση δεύτερης Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».