Μπορεί στην Αθήνα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπόλοιποι να ξενυχτάνε μήπως κλείσει η αξιολόγηση, ρυθμιστεί το χρέος και κατοχυρωθεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ωστόσο, από τις Βρυξέλλες, τα βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προβλέπει «θύελλες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως» που «δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διάλυση της ευρωζώνης» και που για να τις αντιμετωπίσει η Ελλάδα οφείλει να έχει εναλλακτικό σχέδιο, «plan B».

Ποιο είναι αυτό το «plan B»; Για τον Κούλογλου τα πράγματα είναι απλά: με το που θα διαλυθεί η ευρωζώνη, «θα πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια μεγάλη χώρα, όπως η Ιταλία, και να φύγουμε μαζί, διότι αν φύγουμε μόνοι μας, θα βρεθούμε και πάλι στο μάτι του κυκλώνα».

Με άλλα λόγια, θα δημιουργήσουμε τη δραχμέτα, ένα ενιαίο νόμισμα συναποτελούμενο από τη δραχμή και τη λιρέτα, όπως ονομαζόταν το πάλαι ποτέ η ιταλική λίρα. Μια ερώτηση μόνο, Στέλιο. Τους Ιταλούς τούς έχεις ενημερώσει ή θα ακούσουμε κανένα «βαφανκού…»;