Την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους φαίνεται πως είχαν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η τρίτη «συνιστώσα» –όπως μ’ αρέσει να τις αποκαλώ –της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κι αυτό επειδή χθες εξέδωσαν ανακοίνωση με αφορμή, όπως εξηγούν, δημοσιεύματα του Τύπου και σχετικές δηλώσεις. Σε αυτήν λοιπόν τονίζουν ότι «εργάζονται σταθερά για την ενίσχυση της πολιτικής και οργανωτικής συνοχής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και για την ενότητα των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς».

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζουν, «ούτε ενθαρρύνουν ούτε συμμετέχουν στη δημιουργία άλλου νέου κόμματος που θα συνέβαλλε στον παραπέρα κατακερματισμό και την αποδυνάμωση του χώρου». Κατά μία έννοια, κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Περισσότερος Βενιζέλος την Τετάρτη

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος συνεχίζει ακάθεκτος τις ανά την επικράτεια παρουσίες του. Ετσι μετά τη σαββατιάτικη εκδήλωση στο Αγρίνιο επιστρέφει στην Αθήνα και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 18.30, ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση μας προσκαλεί στο ξενοδοχείο King George σε δημόσια συζήτηση με θέμα: «Η Ελλάδα στον κόσμο: νέες προκλήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας».

Ούτε αυτήν τη φορά υπογράφει την πρόσκληση ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή ως βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά δεν θέλω παρανοήσεις και παρερμηνείες, ειδικά από κάποιους φίλους μου στη Χαριλάου Τρικούπη! Και εξηγώ τι έχω καταλάβει: ο Βαγγέλης ανάλογα με την εκδήλωση/ομιλία αναφέρει και την ανάλογη δική του πλευρά. Και έχει πολλές που καλύπτουν όλο το εύρος των θεμάτων!

Για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, μας καλεί ως πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ποιος έχει αντίρρηση;

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ακόμα ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχαηλίδης.

Εκδήλωση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία…

Το Ποτάμι, για να παραμείνω στα εθνικά θέματα, «προλαβαίνει» χρονικά τον Βενιζέλο και διοργανώνει τη Δευτέρα εκδήλωση στο Ζάππειο για τις σχέσεις μας με τη γείτονα Τουρκία.

Σύμφωνα δε με την πρόσκληση που έλαβα, ο τίτλος είναι «Οι γείτονες έχουν νεύρα. Εμείς;» και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, τα σύνορα, η Συνθήκη της Λωζάννης, η στάση της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Το ενδιαφέρον –πλην φυσικά της σχέσης με την επικαιρότητα που τρέχει –βρίσκεται στο πάνελ, το οποίο θα είναι διακομματικό. Σας αναφέρω τους ομιλητές για να καταλάβετε. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Ντόρα Μπακογιάννη (όταν ήταν στα σκαριά η εκδήλωση, δεν είχε κάνει ο Κυριάκος τον ανασχηματισμό της σκιώδους του κυβέρνησης, οπότε ήταν ακόμη συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ –ωστόσο, η πρόσκληση δεν άλλαξε γιατί, ως γνωστόν, αυτά τα ζητήματα τα κατέχει η Ντόρα), ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, ο Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και από Το Ποτάμι ο πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κακλίκης αλλά και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος.

…με συμμετοχή ευρωπαίων φίλων

Οπως δε ενημερώθηκα, στην εκδήλωση θα παρέμβουν με μικρά βίντεο διάφοροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο (απερχόμενος πλέον) πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών (και φίλος του Αλέξη!) Τζιάνι Πιτέλα.

Ο μεν Σουλτς, μου μετέφεραν, ενθουσιάστηκε με την ιδέα μιας τέτοιας συζήτησης με διακομματική συμμετοχή και τη συμβολή και ειδικών. Εξού και αναμένεται να τονίσει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πόσο σημαντικό είναι να συζητάμε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.

Ο Πιτέλα, από την άλλη, αναμένεται να θέσει και το θέμα Τραμπ, στη λογική ότι είναι μεν καταστροφική για τον κόσμο η εκλογή του, ίσως όμως αποδειχθεί και ευκαιρία για την Ευρώπη. Πώς; Να την ωθήσει να καταστεί παγκόσμιος παράγοντας σταθερότητας και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.