Το προσφυγικό πρόβλημα ήταν στο επίκεντρο και των δύο χθεσινών συναντήσεων του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος για μια ακόμη φορά ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας, από την οποία ζήτησε να εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Προσφυγικό.

«Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας φράσεις όπως “θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη”. Λες και πρόκειται για ένα είδος κρατουμένων, τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν με έναν τρόπο που δεν σέβεται, σε καμία περίπτωση, την έννοια του πρόσφυγα και την ουσία του προσφυγικού ζητήματος» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ταυτόχρονα, ο Παυλόπουλος επανέλαβε την ανάγκη αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων στο Προσφυγικό κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας Jan Xamacek, υπενθυμίζοντας, ότι «η αρχή της αλληλεγγύης δεν είναι μια αφηρημένη αρχή, αλλά καθιερώνεται από την ίδια τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που σημαίνει ότι έχει πλήρη ισχύ και η παραβίασή της επισύρει τις ανάλογες κυρώσεις». Παράλληλα, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι «για την Ελλάδα το Προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που αφορά τη συνοχή όλης της ΕΕ, ένα ζήτημα ανθρωπισμού, που αφορά γενικότερα τα θεμέλια της ΕΕ».

«Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν είναι έξω από την πραγματικότητα» ανέφερε ο Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «ίσως να μην αντιλαμβάνονται –αλλά πρέπει να το αντιληφθούν –ότι το Προσφυγικό δεν είναι ένα θέμα παράνομης μετανάστευσης. Είναι πολύ πέρα από αυτό. Η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Οποιος δεν έχει θαλάσσια σύνορα είναι δύσκολο να καταλάβει την ιδιομορφία των θαλασσίων συνόρων: δηλαδή και να φυλάσσεις τα σύνορά σου και να είσαι σύμφωνος με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα του Ανθρώπου».

Το αδιέξοδο Μουζάλα

Εγκλωβισμένος στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας αλλά και στο αδιέξοδο που επικρατεί στα νησιά με τον υπερπληθυσμό προσφύγων, τις εντάσεις στα κέντρα φιλοξενίας και τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, ο Γιάννης Μουζάλας απάντησε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάνοντας ουσιαστικά μια ύστατη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα νησιά με δύο τρόπους.

Πρώτον επιχείρησε να βρει καινούργιους χώρους στα νησιά, τονίζοντας ότι αυτοί θα πρέπει να δοθούν για να αραιώσει ο πληθυσμός, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Μάλιστα δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη, κατηγορώντας τον ότι συντάχθηκε με τον δήμαρχο Σάμου και τον αντιπεριφερειάρχη και όχι με την περιφερειάρχη, για να μη δοθεί χώρος εγκατάστασης.

Ο Σεβαστάκης επικαλέστηκε το άρθρο 14 της συμφωνίας, λέγοντας ότι επιτρέπει τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα εφόσον ο διοικητής κρίνει ότι υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες και υπενθύμισε ότι οι νησιώτες το καλοκαίρι είχαν ακούσει τον υπουργό να λέει «όχι δεύτερο hotspot». Ο ίδιος επίσης, έκανε έκκληση να μην επικρατήσει ο ακραίος λόγος που, όπως παρατήρησε, έχει κερδίσει έδαφος στην κοινωνία, «με τη συνολική δυσφορία και την κοινωνική αστάθεια να εξαπλώνονται στον μέσο πολίτη, ενώ μέχρι πρότινος ήταν εντοπισμένη σε περιθωριακές κοινωνικές ομάδες».

Κλείνοντας ο Μουζάλας επιχείρησε να καθησυχάσει το Σώμα, μιλώντας για «γεωμετρική πρόοδο» στο θέμα του ασύλου από τον Ιανουάριο, τονίζοντας ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το ανακουφίσει. «Ο ρυθμός απαντήσεων έχει διπλασιαστεί και θέλουμε να τετραπλασιαστεί» πρόσθεσε.