Ο Αγιαξ συνήθως πληγώνει τον Παναθηναϊκό όταν τον συναντά στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Τουλάχιστον όμως κατά το παρελθόν οι Πράσινοι έπεφταν ένδοξα και με το κεφάλι ψηλά, έχοντας προηγουμένως σοκάρει την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Συνέβη στην εποποιία μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ το ’71 όπου ο Αίαντας του Κρόιφ επικράτησε 2-0, επαναλήφθηκε στην ξέφρενη πορεία του ’96 μέχρι και τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η αρμάδα του Φαν Χάαλ ανέτρεψε στο ΟΑΚΑ (με 0-3) το 0-1 του Αμστερνταμ. Για το σημερινό μαραμένο Τριφύλλι οι «glory days» αποτελούν μια πολύ μακρινή ανάμνηση.

Ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι, παρουσία περίπου 3.000 οπαδών που ταξίδεψαν μέχρι την Ολλανδία, συνέχισε την καθοδική τροχιά του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς ηττήθηκε 2-0 από τον Αγιαξ στην Αμστερνταμ Αρένα με εκτέλεση φάουλ του Σένε στο 39′ έπειτα από τραγικό λάθος του Στιλ και με μακρινό σουτ του Τέτε στο 50′. Οι Πράσινοι που αποκλείστηκαν οριστικά, παρέμειναν ουραγοί στον έβδομο όμιλο μόλις με έναν βαθμό και απολογισμό τεσσάρων ηττών και μιας ισοπαλίας. Παράλληλα συμπλήρωσαν δώδεκα σερί αγώνες δίχως νίκη σε ομίλους του Γιουρόπα, αρνητική επίδοση που μοιράζονται από χθες με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και την Παρτίζαν Βελιγραδίου.

Αγιαξ: Ονανά, Τέτε, Ντάικς, Βέστερμαν, Ντε Λιχτ, Σένε (69′ Ντε Γιονγκ), Φαν ντε Μπεκ, Νουρί, Τσέρνι, Γιουνές (62′ Κλέμεντ), Κασιέρα.

Παναθηναϊκός: Στιλ, Κουλιμπαλί, Σαμπά (57′ Ιβανόφ), Μολέντο, Κουτρουμπή, Χουλτ, Γουακάσο, Λουντ, Ζέκα, Βιγιαφάνιες (63′ Λεντέσμα), Ιμπάρμπο (75′ Ρινάλντι).