Στην Κωνσταντινούπολη το 2012, ο Ολυμπιακός ήταν υπεύθυνος για το γεγονός ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έζησε ένα από τα πιο δύσκολα βράδια της προπονητικής του καριέρας. Ως συνεργάτης του Γιόνας Καζλάουσκας στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας βίωσε την πιο επική ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης (από το -19) με τους Ερυθρόλευκους να φτάνουν στον ευρωπαϊκό θρόνο με το καλάθι του Πρίντεζη στη λήξη από την ασίστ του Σπανούλη.

Σε πέντε τελικούς πρωταθλήματος, ως ασίσταντ κόουτς σε ΠΑΟΚ (1998, 2000) και Ολυμπιακό (2006, 2007 και 2008) δεν χαμογέλασε ούτε μια φορά κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Την τελευταία διετία, έχοντας επιστρέψει στο Λιμάνι ως πρώτος προπονητής πλέον, είναι αυτός που χαμογελάει με δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη (τελικός Ευρωλίγκας 2015).

Παράλληλα το ρεκόρ που έχει δημιουργήσει επί του Παναθηναϊκού δεν το είχαν καν πλησιάσει προπονητές-μύθοι του συλλόγου, όπως ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Ο Σφαιρό μετράει σερί 11-3 ως τεχνικός του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό (με μοναδική ήττα που του κόστισε να είναι ο αποκλεισμός πέρυσι στο Κύπελλο), αλλά το απίστευτο ρεκόρ του έχει να κάνει με το στοιχειωμένο για την ομάδα του ΟΑΚΑ.

Από τότε που οι Πράσινοι μετακόμισαν στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, πριν από μία εικοσαετία (περίοδος 1995-1996), ο Ολυμπιακός ξέχασε τι σημαίνει νίκη στην έδρα του αντιπάλου του. Σε 49 αγώνες πρωταθλήματος (κανονική περίοδο και πλέι οφ) είχε μόλις έξι νίκες, με μία να είναι σε ημιτελικό (2002) όπου και απέκλεισε τον αντίπαλό του και μία σε τελικό (2014) όπου όμως δεν την εξαργύρωσε χάνοντας στη συνέχεια στο ΣΕΦ και εκ νέου τον τίτλο στο ΟΑΚΑ.

Στο Κύπελλο δεν είχε ποτέ νικήσει εκεί τον Παναθηναϊκό (0-3) ενώ το 1997 είχε μία –τη μεγαλύτερη –νίκη στην Ευρώπη, το περίφημο 69-49 της αρμάδας του Ιβκοβιτς που έφτασε στη συνέχεια στον θρίαμβο της Ρώμης.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος λοιπόν κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα με 3-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό, κάτι που ουδείς άλλος είχε πετύχει, και πέρυσι να πάρει τον τίτλο με (διπλή) νίκη στο ΟΑΚΑ!

Συνολικά, μαζί με το ευρωπαϊκό διπλό, ο κόουτς του Ολυμπιακού μετράει 5 νίκες σε 6 ματς στο ΟΑΚΑ, όταν η ομάδα του είχε συνολικά έξι τα προηγούμενα 18 χρόνια!

Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν και τυχερό, αλλά ο ίδιος παίρνει το ρίσκο όπως το φάουλ στον Καλάθη πρόσφατα ή δεν διστάζει (πρωτοφανές για προπονητές) να μην προχωρήσει ούτε σε μία αλλαγή παίκτη (το 2014-2015), συνεχίζοντας με όλους τους παίκτες του πρώην κόουτς (Μπαρτζώκα) τον οποίο εκθείασε και στην πράξη εκτός από τα λόγια. Τίποτε δεν είναι προϊόν τύχης, αλλά δουλειάς, ηρεμίας και καθαρού μυαλού στον πάγκο.

Τυχερός ήταν ο πατέρας του Σάββας, όχι επειδή έπαιξε (μέσος) στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, αλλά διότι ως παίκτης της Καλαμαριάς δεν μπήκε στο μοιραίο αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη (όπως και ο συμπαίκτης του Αυγητίδης), που το 1959 συνετρίβη στο Κακοσάλεσι (σημερινή Αυλώνα) και σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες.

Πέντε σερί νίκες επί του Αιωνίου

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει πετύχει και κάτι άλλο μοναδικό. Μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει καταφέρει, δύο φορές μάλιστα (!), να σημειώσει ο Ολυμπιακός πέντε συνεχόμενες νίκες επί του αιώνιου αντιπάλου του. Στην πρώτη του σεζόν, όταν έκανε το 2-0 στην κανονική περίοδο και πήρε το πρωτάθλημα με 3-0, ενώ από πέρυσι είχε τρεις συνεχόμενες νίκες στους τελικούς, πρόσθεσε άλλη μία στο ντέρμπι της κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ και τώρα ήρθε η 5η συνεχόμενη νίκη, αυτή τη φορά για την Ευρωλίγκα.

Ακόμα και στην παντοδυναμία του ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε καταφέρει μόλις μία φορά να πετύχει κάτι ανάλογο, την περίοδο 2003-2004, στα πέτρινα χρόνια των Ερυθρολεύκων.