Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ…

ΣΑΒΒΑΤΟ

Πάθος για σερφ ΖΑΠ

(Blue crush 2)

Star 13.20

​Η 18χρονη Ντάνα είναι μεγάλο ταλέντο του σερφ. Ο πατέρας της όμως δεν το εγκρίνει και την πιέζει να αφήσει το όνειρό της, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα τις σπουδές της. Θεέ μου, πόσο δραματικό! Του 2011 με Σάρα Τζάκσον και Ελίζαμπεθ Μάθις.

Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία ΧΧΧ

(Indiana Jones and the last crusade)

ANT1 13.45

Ο Δρ. Χένρι Τζόουνς, πατέρας του δυναμικού αρχαιολόγου, του στέλνει από την Ιταλία ένα ημερολόγιο που περιέχει πολύτιμα στοιχεία – περιλαμβανομένου κι ενός χάρτη – γύρω από το θρυλικό Άγιο Δισκοπότηρο. Και επειδή επί της ουσίας, πατέρας του Ιντιάνα Τζόουνς θα μπορούσε να είναι μονάχα ο Τζέιμς Μποντ, οι παραγωγοί αγκαζάρουν τον Σον Κόνερι που, μαζί με τον Χάρισον Φορντ αποτελούν ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο σε τούτη εδώ τη δεύτερη (και μάλλον κορυφαία) συνέχεια της γνωστής σειράς. Φυσικά, σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, παραγωγής 1989. (Διάρκεια: 125′)

Γρανίτα από μελάνι ΖΑΠ

Alpha 15.00

Διάφοροι μαθητές στήνουν καζούρες στους δασκάλους τους σε μια γυμνασιακή ελληνική κωμωδία (έφερνε λεφτά το είδος στα 80s) γυρισμένη με απερίγραπτη προχειρότητα. Με Στράτο Παχή, Κώστα Μπακάλη, Μάγδα Τσαγκάνη. (Διάρκεια: 80′)

Αστερίξ και Κλεοπάτρα ΧΧΧ

(Asterix et Cleopatra)

ΕΡΤ2 19.30

Προσοχή! Δεν πρόκειται για τη πρόσφατη κωμωδία του Αλέν Σαμπά με τη Μόνικα Μπελούτσι, αλλά για τη πρώτη μεταφορά του κόμικ που στήθηκε σε κινούμενα σχέδια από τον Ρενέ Γκοσινί και τον Αλμπέρ Ουντερζό, τους δημιουργούς του Αστερίξ δηλαδή που ανέλαβαν και τη σκηνοθεσία του. Γυρισμένο το 1968 (πολλοί από εσάς ίσως και να το πετύχατε στα νιάτα σας, μιας και οι κόπιες αυτές έκαναν διαρκώς «ταξίδια» στις αίθουσες μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80), αποτυπώνει εξόχως το πνεύμα του πρωτότυπου στο σελιλόιντ. Δυστυχώς το κανάλι δε διευκρινίζει αν η παρούσα version είναι μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. (Διάρκεια: 75′)

The amazing Spiderman ΧΧ

Mega 21.00

Ο Πίτερ Πάρκερ είναι ο σπασίκλας του σχολείου που όταν φορέσει τη στολή ένας σαρκαστικός σούπερ ήρωας που πολεμά τους κακούς. Ναι, μια νέα εκδοχή του ίδιου ήρωα – ουσιαστικά ένα ρημέικ της πρώτης ταινίας με καλύτερα εφέ. Ο Άντριου Γκάρφιλντ είναι μια καλή επιλογή όμως. Του 2012. (Διάρκεια: 130′)

Κάτι τρέχει με τη Μαίρη ΧΧΧ

(There’s something about Mary)

Star 23.15

Σε μια προσπάθεια να δώσει λίγο χρώμα στην άχαρη ζωή του, ένας τριαντάχρονος άντρας αποφασίζει να αναζητήσει τη Μαίρη, τον μεγάλο έρωτα των εφηβικών του χρόνων. Η καλύτερη στιγμή των αδελφών Φαρέλι είναι μια απολύτως ξεκαρδιστική φαρσοκωμωδία, με χρυσή καρδιά: Λίγες φορές έχω γελάσει περισσότερο σε κινηματογραφική αίθουσα. Του 1998, με Μπεν Στίλερ, Κάμερον Ντίαζ και Ματ Ντίλον. (Διάρκεια: 109′)

Ζήτημα τιμής ΧΧΧ

(A few good men)

Mega 23.50

Στρατιωτικός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπιση δυο στρατιωτικών που κατηγορούνται για το φόνο ενός συναδέλφου τους. Τομ Κρουζ, Ντέμι Μουρ και Τζακ Νίκολσον σε δυνατό δικαστικό δράμα που σήμερα θυμόμαστε κυρίως χάρη στην παρουσία του τελευταίου. Παραγωγής 1992 σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ. (Διάρκεια: 110′)

Πόρτα στο πάτωμα ΧΧΧ

(The door in the floor)

ΕΡΤ1 00.30

Μια τραγωδία πριν από πέντε χρόνια έχει ρίξει την σκιά της στον γάμο του Τεντ και της Μάριον. Πλέον η απόλυτη προσοχή τους είναι στραμμένη στην 4χρονη Ρουθ. Η ανατροπή έρχεται με την επίσκεψη του Έντι, ενός νεαρού άνδρα που ο συγγραφέας Τεντ προσλαμβάνει για βοηθό του για το καλοκαίρι. Ένα παράξενο, εσωστρεφές και υπνωτικό κοινωνικό δράμα, το φιλμ του Τοντ Γουίλιαμς πέρασε απαρατήρητο στην εποχή του – αξίζει όμως να το ανακαλύψετε. Στους πρώτους ρόλους οι Κιμ Μπέισιντζερ και Τζεφ Μπρίτζες αποδεικνύουν την κλάση τους. Παραγωγής 2004, προβλήθηκε και στη χώρα μας. (Διάρκεια: 107′)

Αδελφές στη Νέα Υόρκη ΖΑΠ

(New York minute)

Star 01.45

Οι δίδυμες αδελφές Όλσεν μπλέκουν σε χαριτωμένες περιπέτειες στη Νεα Υόρκη. Με άλλα λόγια, μη κάθεστε σπίτι. Σάββατο είναι. Βγείτε. Κι ας βρέχει. Παραγωγής 2004. (Διάρκεια: 82′)

Φόβος ενστίκτου ΧΧ

(Primal fear)

ΑΝΤ1 03.00

Δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπιση του δολοφόνου ενός ιερέα. Η αποκάλυψη του φινάλε έχει βαρύτητα και επίσης εδώ έχουμε και την πρώτη σημαντική εμφάνιση του Έντουαρντ Νόρτον που επισκιάζει πλήρως τον πρωταγωνιστή Ρίτσαρντ Γκιρ. Του 1996 σε σκηνοθεσία Γκρέγκορι Χόμπλιτ. (Διάρκεια: 100′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Green Latern X

Star 13.20

Όταν μια απειλή με το όνομα Parallax, απειλεί να καταστρέψει το σύμπαν, και οι Green Lantern αδυνατούν να την αποκρούσουν, οι ελπίδες για τη σωτηρία του κόσμου εναποτίθενται στον πιλότο Χαλ, τον πρώτο γήινο που καλείται να υπηρετήσει στο σώμα των Green Lantern. Καταλάβατε; Δεν έχει και πολλή σημασία σε αυτή τη φασαριόζικη περιπέτεια φαντασίας με τους Ράιαν Ρέινολντς και Μπλέικ Λάιβλι, παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 114′)

Μπαμπάδες, νταντάδες & μικροι κατασκηνωτές εν δράσει ΖΑΠ

(Daddy day camp)

Mega 15.00

Οι μπαμπάδες της προηγούμενης ταινίας (δίχως τον Έντι Μέρφι) προσπαθούν να στήσουν μια κατασκήνωση για να περάσουν τα παιδιά τους τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι απίστευτο το πως ένας ηθοποιός, τόσο εξώφθαλμα ατάλαντος σαν τον Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ έχει στην κατοχή του ένα Όσκαρ. (Διάρκεια: 80′)

Η κυρία Ντάπφαϊρ ΧΧ

(Mrs. Doubtfire)

Star 21.00

O Ρόμπιν Γουίλιαμς δίνει ένα (μικρό για τα κυβικά του), one-man-show σε αυτήν εδώ την κωμωδία του Κρις Κολόμπους, στον ρόλο του χωρισμένου πατέρα που αναγκάζεται να μεταμφιεστεί σε… μεσόκοπη σκοτσέζα οικονόμο για να μπορεί να βλέπει περισσότερο τα παιδιά του! Επίσης με Σάλι Φιλντ και Πιρς Μπρόσναν, παραγωγής 1993. (Διάρκεια: 110′)

Οι εκδικητές ΧΧ

(The avengers)

Alpha 21.00

Όταν ο σατανικός Λόκι και η φάλαγγα των εξωγήινων δυνάμεών του απειλήσουν ευθέως αυτήν την ασφάλεια, ο Νικ Φιούρι θα χρειαστεί την αφρόκρεμα της παγκόσμιας δύναμης ισχύος για να τον αποτρέψει. Όλοι οι ήρωες της Marvel (Iron Man, Captain America, Thor, Hulk και λοιποί) στην ίδια ταινία – σαν ατραξιόν για κομιξάδες δηλαδή. Με Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Μαρκ Ράφαλο, Πολ Μπέτανι και άλλους. Του 2012, μεγάλο εμπορικό σουξέ. (Διάρκεια: 128′)

Jack Reacher ΧΧ

Ant1 22.00

Ο Τομ Κρουζ, στρατιωτικός πράκτορας από τους λίγους, αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση μιας πενταπλής δολοφονίας. Περνά η ώρα, ο Κρουζ είναι αξιόπιστος, αλλά το χουμε ξαναδεί. Έχει όμως τον σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζοκ σε ρόλο κακού – έστω κι αν τον εκμεταλλεύεται ελάχιστα! Του 2012. (Διάρκεια: 92′)

Οι άνδρες με τα μαύρα 2 ΧΧ

(Men in Black 2)

Mega 23.40

Γουίλ Σμιθ και Τόμι Λι Τζόουνς επιστρέφουν ως μυστικοί διώκτες περιθωριακών… εξωγήινων σε ένα πολύ αστείο, αν και όχι εξίσου πρωτότυπο σίκουελ, παραγωγής 2002, επίσης με Λάρα Φλιν Μπόιλ. Με γοργό ρυθμό, b-movie style. (Διάρκεια: 80′)

The Call ΧΧ

Alpha 24.00

Η Χάλι Μπέρι, βετεράνος χειρίστρια κλήσεων έκτακτης ανάγκης που «κουβαλά» ήδη το βάρος μιας απώλειας, προσπαθεί να σώσει μια έφηβη που έχει πέσει θύμα απαγωγής από έναν ψυχοπαθή δολοφόνο. Αδύνατον να στηθεί μια πειστική ίντριγκα, όσο κι αν η αρχική ιδέα σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γι αυτό και η σεναριακή κατάρρευση έρχεται δίχως εκπλήξεις. Από την άλλη, ο Μπραντ Άντερσον, ικανότατος κινηματογραφιστής, κάνει ό,τι μπορεί. Του 2013. (Διάρκεια: 90′)

Ο αντι – ήρωας ΧΧ

(Son of no one)

Star 01.00

Ένας αστυνομικός επιστρέφει στη γειτονιά που μεγάλωσε όταν ένα παλιό μυστικό απειλεί να διαλύσει τη ζωή του. Σκηνοθετικά δεν έχει και κάτι στραβό αυτό το αμερικάνικο αστυνομικό δράμα παραγωγής 2011, αλλά σεναριακά, δεν υπάρχει τίποτα που να μην περιμένεις. Το καστ όμως είναι σπουδαίο καθώς σε δεύτερους ρόλους συναντάμε τους Αλ Πατσίνο, Ζιλιέτ Μπινός και Ρέι Λιότα. Πρωταγωνιστεί ο Τσάνινγκ Τέϊταμ. (Διάρκεια: 90′)

Κάτω απ’ το ηφαίστειο ΧΧΧΧ

(Under the volcano)

ΕΡΤ1 01.00

Ενώ ο πόλεμος ξεσπάει στην Ευρώπη, ένας βρετανός πρόξενος γιορτάζει τη «μέρα των νεκρών», σε μια μικρή πόλη του νότου. Από την πρώτη σεκάνς, με την κάμερα να καδράρει εκστατικά τα σκελετωμένα ανδρείκελα της μεξικάνικης γιορτής, ο Τζον Χιούστον οριοθετεί τον μύθο του ανάμεσα στο τραγικό και το γελοίο. Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά του ήρωα, προκύπτει μεταξύ άλλων και από τον αποχωρισμό του με τη σύζυγο του, Υβόν, που όμως επιστρέφει στο Μεξικό με ελπίδες επανένωσης. Και η ταινία μοιάζει να συμμερίζεται πλήρως τη ματιά του ήρωα απέναντι στη ματαιότητα της ύπαρξης, οδηγώντας το μύθο, αργά αλλά επίμονα προς την άβυσσο. Του 1984 με Άλμπερτ Φίνεϊ και Ζακλίν Μπισέ. (Διάρκεια: 120′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Οι μαχητές των δρόμων 5: Ληστεία στο Ριο ΧΧ

(Fast five)

Star 21.00

Ο Βιν Ντίζελ και ο Πολ Γουόκερ συνεργάζονται ξανά, αυτή τη φορά στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, σε μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή πολλών κυβικών. Θεαματικές κασκάντες αλλά και μπόλικα ψηφιακά εφέ σε μια πατενταρισμένη συνέχεια, καλοκουρδισμένη και ανάλαφρη. Του 2011. (Διάρκεια: 117′)

Οι σπεσιαλίστες Χ

(The specialist)

Star 23.45

Μια γυναίκα επαναφέρει στη δράση έναν πρώην πράκτορα της CIA, ειδικό στα εκρηκτικά, για να εκδικηθεί τη δολοφονία των γονιών της. Λίγος ερωτισμός και πολλά πυροτεχνικά, δυστυχώς σε μια όχι και τόσο εμπνευσμένη b-movie, παραγωγής 1994, με Σιλβέστερ Σταλόνε και Σάρον Στόουν. Κρίμα για τη μάζωξη των κακών (Ροντ Στάιγκερ, Έρικ Ρόμπερτς και Τζέιμς Γουντς). (Διάρκεια: 102′)

Το μεγάλο χτύπημα Χ

(The big hit)

Mega 24.00

Τρεις απατεώνες καρατέγκα απαγάγουν ένα κορίτσι για να ανακαλύψουν ότι πρόκειται για την κόρη του αφεντικού τους. Αμερικάνικη μετριότητα με Μαρκ Γουόλμπεργκ, Λου Ντάιμοντ Φίλιπς και Κριστίνα Άπλγκέιτ, παραγωγής 1998. (Διάρκεια: 91′)

ΤΡΙΤΗ

Όχι άλλη χαζοαμερικάνικη ταινία Χ

(Not another teen movie)

Mega 24.00

Παρωδία των «κολλεγιακών» κωμωδιών στις οποίες επιδίδεται η χολιγουντιανή μηχανή – μόνο που ελάχιστα ξεπερνά τις ταινίες που υποτίθεται πως κοροϊδεύει. Παραγωγής 2002, με Τσάισερ Λι, Τζέιμι Πρέσλι και Κρις Έβανς. (Διάρκεια: 89′)

Κρίσιμη απόφαση ΧΧ

(Executive decision)

Star 00.15

Τρομοκράτες καταλαμβάνουν ένα Μπόινγκ 747, με προορισμό την Ουάσιγκτον, απαιτώντας την απελευθέρωση του αρχηγού τους. Καλοκουρδισμένο b-movie, παραγωγής 1996, με Κερτ Ράσελ, Χάλι Μπέρι και Στίβεν Σιγκάλ. (Διάρκεια: 87′)

Το ξύπνημα των νεκρών ΧΧ

(Dawn of the dead)

Star 03.00

Ομάδα ζωντανών ενάντια σε στρατιές νεκροζωντανών, οχυρωμένοι σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Ναι, είναι καλοσκηνοθετημένο και σπινταρισμένο το ρημέικ του Ζακ Σνάιντερ, αλλά η απουσία της οποιασδήποτε πολιτικής κριτικής (που αποτελούσε τον πυρηνα του πρωτότυπου φιλμ) την τοποθετεί στο επίπεδο ενός καλογυρισμένου b-movie. Και αυτό είναι όλο. Με Σάρα Πόλεϊ και Βινγκ Ρέιμς, του 2004. (Διάρκεια: 100′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Σειρήνες στη στεριά ΧΧ

Mega 22.00

Ο Σταυρακομαθιακάκης – μετά την μυστηριώδη απαγωγή της 12χρονης πακιστανής  προστατευόμενής του – εγκαταλείπει τον Ψηλορείτη και εισβάλλει στην πρωτεύουσα. Από τη σάτιρα στη στρατιωτική φάρσα, κι από κει στη στεριά, όπως λέει κι ο τίτλος. Ο Νίκος Περάκης επιστρέφει στη καρέκλα του σκηνοθέτη, αλλά οι εκπλήξεις είναι λίγες. Με Ορφέα Αυγουστίδη, Βίκυ Καγιά, Ιωάννη Παπαζήση, Γιάννη Τσιμιτσέλη. Του 2011. (Διάρκεια: 102′)

Xenia XXX

ΕΡΤ2 24.00

Ξένοι στη χώρα όπου γεννήθηκαν, ο 16χρονος Ντάνι και ο 18χρονος Οδυσσέας, μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, θα διασχίσουν ολόκληρη την Ελλάδα για να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους και να τον αναγκάσουν να τους αναγνωρίσει. Εξωραΐζοντας φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα δια της ελαφράδας, ο Πάνος Κούτρας υπογράφει ένα ευαίσθητο κοινωνικό road movie με πολλές εύθυμες και σουρεαλιστικές πινελιές. Παραγωγής 2014, με Κώστα Νικουλί, Νίκο Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς και Γιάννη Στάνκογλου. (Διάρκεια: 135′)

Εφεδρικοί δολοφόνοι ΧΧ

(The replacement killers)

Mega 24.00

Ο Τσόου Γιαν-Φατ και η Μίρα Σορβίνο έρχονται αντιμέτωποι με την κινεζική μαφία της αμερικανικής Τσάϊνατάουν σε αυτή την ταχύτατη και εξόχως στυλιζαρισμένη περιπέτεια που σκηνοθέτησε ο Αντουάν Φουκουά (Training Day) το 1998. Επίσης με Γιούργκεν Πρόχνοφ και Μάικλ Ρούκερ. (Διάρκεια: 112′)

ΠΕΜΠΤΗ

Οι αναλώσιμοι 3 Χ

(The expendables 3)

Star 22.00

​Μια νέα εποχή ξεκινά για τους Αναλώσιμους καθώς προσλαμβάνονται άτομα, που είναι νεότερα, πιο ευέλικτα και βεβαίως πλήρως προσαρμοσμένα στον εξοπλισμό της προηγμένης τεχνολογίας. Με αυτό το καστ (Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζέισον Στέιθαμ, Τζετ Λι, Αντόνιο Μπαντέρας, Χάρισον Φορντ, Μελ Γκίμπσον, Γουέσλι Σνάιπς, Ντολφ Λούντγκρεν) οι φίλοι της δράσης άξιζαν κάτι καλύτερο. Του 2014. (Διάρκεια: 118′)

Sucker Punch X

Star 02.30

Ένα μικρό κορίτσι εισάγεται, από τον επιτακτικό πατέρα της, σε μία ψυχιατρική κλινική και βρίσκει καταφύγιο σε μία πλασματική πραγματικότητα, όπου μαζί με άλλα 4 κορίτσια από την κλινική σχεδιάζουν την απόδρασή τους. Φασαριόζικη κόμικ φαντασίωση δεκάχρονου, από τον Ζακ Σνάιντερ. Με Έμιλι Μπράουνινγκ και Άμπι Κόρνις. Παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 100′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σκοτεινός ιππότης ΧΧΧΧ

(The dark knight)

Star 22.00

Μπάτμαν εναντίον Τζόκερ. Το φιλμικό σύμπαν συνταράσσεται από την ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ ως Τζόκερ και ο Κρίστοφερ Νόλαν φροντίζει όχι μονο να σκιαγραφήσει έναν άκρως πειστικό και τρομακτικό «κακό» αλλά να τον τοποθετήσει στο πλαίσιο μιας προβληματικής πλήρως ανθρωπιστικής. Σε επίπεδο αφήγησης δε, αυτό που συμβαίνει εδώ δεν έχει προηγούμενο στο mainstream cinema. Παραγωγής 2008, επίσης με Κρίστιαν Μπέιλ, Γκάρι Όλντμαν, Μάικλ Κέιν. (Διάρκεια: 140′)

Κατμαντού ΧΧΧ

(Katmandu)

ΕΡΤ1 01.30

Μια νεαρή Καταλανή δασκάλα μετακομίζει στο Κατμαντού στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για να εργαστεί εθελοντικά σ’ ένα τοπικό σχολείο. Σύντομα, σοκαρισμένη, θα έρθει αντιμέτωπη με την ακραία φτώχεια της περιοχής. Δυνατό κοινωνικό δράμα, Ισπανικής παραγωγής, σκηνοθετημένο με σύνεση και φροντίδα. Παραγωγής 2011, με Βερόνικα Ασεγκί και Νόμπου Τσέρινγκ Γκόρου. (Διάρκεια: 96′)

To αόρατο σημάδι Χ

(An invisible sign)

Star 03.00

Όταν ήταν παιδί, στράφηκε στα μαθηματικά, μετά από την ασθένεια του πατέρα της. Είκοσι ετών πλέον, η Τζέσικα Άλμπα διδάσκει μαθηματικά και προσπαθεί να βοηθήσει τους μαθητές της να ξεπεράσουν τα δικά τους προβλήματα, σε ένα νερόβραστο δραματάκι παραγωγής 2010. (Διάρκεια: 87′)