Είχε προαναγγελθεί ως ένα «εκρηκτικό ντιμπέιτ». Ηταν άλλωστε το μοναδικό μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, ανάμεσα στους δύο μονομάχους για το χρίσμα του υποψηφίου της Δεξιάς για τη γαλλική προεδρία. Η τελευταία ευκαιρία –για πολλούς –του Αλέν Ζιπέ να πείσει τους γάλλους ψηφοφόρους, πρωτίστως αλλά όχι μόνο της Δεξιάς και του Κέντρου, να ανατρέψουν το προβάδισμα των 16 μονάδων που κατοχύρωσε ο Φρανσουά Φιγιόν την περασμένη Κυριακή. Το άλλοτε φαβορί που μετατράπηκε σε αουτσάιντερ είχε δείξει τις τελευταίες ημέρες φιλοπόλεμη διάθεση: τόσο έντονες ήταν οι επιθέσεις του στον Φιγιόν που 215 βουλευτές και γερουσιαστές της Δεξιάς συνυπέγραψαν προχθές κείμενο στη «Figaro» καλώντας τον λίγο – πολύ να ηρεμήσει… Χρειάστηκε εντούτοις να περάσουν 45 λεπτά μάλλον εγκάρδιας και αρκετά τεχνικής συζήτησης για να παρακολουθήσουν οι Γάλλοι την πρώτη αψιμαχία ανάμεσα στους δύο αντιπάλους –για το ωράριο εργασίας, με τον Φρανσουά Φιγιόν να κατηγορεί τον Αλέν Ζιπέ πως «δεν θέλει πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα. Προτείνει τροποποιήσεις που δεν θα αλλάξουν θεμελιωδώς τη χώρα». Ο Ζιπέ είχε ήδη απαντήσει από νωρίτερα, μέσω της «Parisien»: «Εγώ είμαι φιλελεύθερος, αποτελεσματικός και ρεαλιστής. Υπάρχουν μη ρεαλιστές και μη αξιόπιστοι».

Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ ενσαρκώνουν δύο διαφορετικές «Δεξιές» και αυτό έχει γίνει πια σαφές στους Γάλλους. Ακραία φιλελεύθερος στα οικονομικά ζητήματα, συντηρητικός στα κοινωνικά, υπέρμαχος μιας «νέας Ευρώπης που σέβεται περισσότερο τα έθνη» και μιας φιλορωσικής εξωτερικής πολιτικής ο πρώτος, μετριοπαθέστερος στο οικονομικό και το κοινωνικό πεδίο, ένθερμος φιλευρωπαίος, ανήσυχος για τον κίνδυνο «διάλυσης» της Ευρώπης, «ούτε πουτινολάτρης ούτε πουτινόφοβος» ο δεύτερος. Η πρώτη τους σύγκρουση χθες αφορούσε το 35ωρο εργασίας: και οι δύο θέλουν να το αυξήσουν αλλά ο Ζιπέ προτείνει την αύξησή του σε 39ωρο ενώ ο Φιγιόν θέλει να το απελευθερώσει στον ιδιωτικό τομέα. Λίγα λεπτά αργότερα, τέθηκε ακόμα ένα ζήτημα που τους χωρίζει: ο Φιγιόν θέλει να καταργήσει 500.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, ο Ζιπέ το θεωρεί μη ρεαλιστικό και προτείνει την κατάργηση 250.000 θέσεων. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και πάλι όταν η συζήτηση έφτασε στις αμβλώσεις. «Ο Φρανσουά Φιγιόν έχει γίνει εδώ και λίγες ημέρες ένα είδος συντηρητικού του Μεσαίωνα, είναι εναντίον των αμβλώσεων», δήλωσε ειρωνικά ο (πιστός καθολικός) Φιγιόν, εμφανώς ενοχλημένος με τις πιέσεις που του ασκούσε τελευταία ο Ζιπέ να αποσαφηνίσει τις απόψεις του για το θέμα. «Η συνείδησή μου, είναι δικό μου θέμα», πρόσθεσε –πυροδοτώντας μια συζήτηση στο twitter για το κατά πόσο ισχύει αυτό όταν κάποιος διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας.

Ο Αλέν Ζιπέ, σε κάθε περίπτωση, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία προκειμένου να καταγγείλει την «εκστρατεία λάσπης» της οποίας είναι στόχος στο Ιντερνετ, από ακροδεξιά δίκτυα, που τον παρουσιάζουν ως «Αλί Ζιπέ» ή «μεγάλο μουφτή του Μπορντό». «Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον υπαρχηγό σου να καταδικάζει αυτή την εκστρατεία. Που έχει οργανωθεί από την οργάνωση Λαϊκή Απάντηση. Η οποία σε στηρίζει», είπε στον Φιγιόν. «Δεν γνωρίζω αυτή την οργάνωση. Αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Κάθε πρωί με αποκαλούν ομοφοβικό, δεν σε άκουσα ποτέ να με υπερασπίζεσαι. Μεγάλα παιδιά είμαστε», του απάντησε ο Φιγιόν, που έδειξε χθες το βράδυ αρκετές φορές ενοχλημένος, έως και επιθετικός, με τους δημοσιογράφους και τις «καρικατούρες» που όπως κατήγγειλε του κάνουν.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για τον πρώτο γύρο, με κατηγορούσαν ότι είμαι υπερβολικά μαλακός. Ε, λοιπόν σήμερα λέω πως ο Φιγιόν είναι υπερβολικά σκληρός. Ορίστε, ισοπαλία. Πρέπει να έχουμε λίγο την αίσθηση του χιούμορ πού και πού», είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης στο TF1 ο Αλέν Ζιπέ. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, έσπευσε να δηλώσει, επιτήδεια, «έκπληκτος» που ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επιλέγει τον υποψήφιό του» στις γαλλικές προεδρικές εκλογές –ο ρώσος πρόεδρος είχε πλέξει την Τετάρτη το εγκώμιο του Φρανσουά Φιγιόν. «Αυτό που έχει σημασία στην εξωτερική πολιτική που θέλω να εφαρμόσω, είναι να υπερασπιστεί η Γαλλία τα συμφέροντά της. Η πολιτική του Ολάντ έναντι της Ρωσίας είναι παράλογη, ωθεί τη Ρωσία να σκληρύνει, να απομονωθεί. Είναι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, γεμάτη πυρηνικά όπλα και άρα μια επικίνδυνη χώρα όταν της συμπεριφερόμαστε όπως της συμπεριφερόμαστε εδώ και πέντε χρόνια», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί. «Ο Ζιπέ είναι μάλλον καλύτερος σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα ντιμπέιτ αλλά δεν τολμάει μια ξεκάθαρη επίθεση», σχολίασε στο twitter ο δημοσιογράφος Μπρινό Ζεντί.

Οι δύο μονομάχοι προσήλθαν στο τηλεοπτικό πλατό με το ίδιο –μπορντό –χρώμα γραβάτας. Και διασκέδασαν αρκετά τους Γάλλους όταν ομολόγησαν αμφότεροι, προς την αρχή του ντιμπέιτ, πως είχαν διαδηλώσει τον Μάη του ’68, ο Φιγιόν, που ήταν τότε μόλις 14 χρόνων, «με αρκετά φολκλορικό τρόπο, μάλλον με την πλευρά εκείνων που δεν ήθελαν να δουλέψουν», ο Ζιπέ πρώτα μαζί με τους φοιτητές («αφέθηκα να παρασυρθώ στα οδοφράγματα») και κατόπιν, στις 30 Μαΐου, «με την γκολική πλευρά». Το χθεσινό ντιμπέιτ ήταν σε κάθε περίπτωση το πλέον ενδιαφέρον από τα τέσσερα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της primaire της Δεξιάς. Οι Γάλλοι που το παρακολούθησαν καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας γνωρίζοντας πλέον καλά ποιος είναι ο Φρανσουά Φιγιόν και ποιος ο Αλέν Ζιπέ.