Κατά την προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε ως ο υπερασπιστής του «ξεχασμένου Αμερικανού» και κέρδισε τον Λευκό Οίκο με την ευρεία υποστήριξη της λευκής εργατικής τάξης. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι ξεχνάει μία μία τις υποσχέσεις του, έχει αρχίσει να στελεχώνει την κυβέρνησή του με εκατομμυριούχους. Μέχρι στιγμής οι επιλογές του για τα ανώτατα αξιώματα δείχνουν ότι θα σχηματίσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο με συνολική περιουσία που ξεπερνά τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια!

Πέρα από τον ίδιο τον Ταμπ, που ισχυρίζεται ότι η περιουσία του αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια, έχει ζητήσει από την επιχειρηματία Μπέτσι ΝτεΒος –η περιουσία της οικογένειάς της υπολογίζεται στα 5,1 δισ. –να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας. Για υπουργικές θέσεις προορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον μεγιστάνα του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ (15,3 δισ.), τον επενδυτή Ουίλμπερ Ρος (2,9 δισ.), τον ιδιοκτήτη επενδυτικού κεφαλαίου Μιτ Ρόμνεϊ (250 εκατ.), τον επικεφαλής hedge fund Στιβ Μνούκιν (50 εκατ.) και τον δικηγόρο, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι (η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια). Ο Τοντ Ρίκετς, που προορίζεται για υφυπουργός Εμπορίου, προέρχεται από οικογένεια δισεκατομμυριούχων που έχει στην ιδιοκτησία της μεταξύ άλλων και την ομάδα μπέιζμπολ των Chicago Cubs.

Ακόμα και ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, που προαλείφεται για το υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, έχει περιουσία που ξεπερνά τα 26 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πιο στενός σύμβουλος του Τραμπ, ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον, που ασχολείται με τα ΜΜΕ, υπολογίζεται ότι έχει κερδίσει αρκετά εκατομμύρια μόνο από τη συμμετοχή του στην παραγωγή της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Seinfeld». Ο Αντριου Πούζντερ, το όνομα του οποίου συζητάται για το υπουργείο Εργασίας, κέρδισε 4,4 εκατομμύρια δολάρια το 2012 ως πρόεδρος εταιρείας που έχει αλυσίδα εστιατορίων.

Συνολικά, η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να αξίζει έως 35 δισεκατομμύρια δολάρια –ποσό πρωτοφανές στην αμερικανική Ιστορία. Το μέσο εισόδημα στις ΗΠΑ; Περίπου 55.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, ο Τραμπ επωφελήθηκε από την οργή των πολιτών που θεωρούν πως έχουν μείνει στο περιθώριο του συστήματος και στρέφονται εναντίον του κατεστημένου. Ομως με εκπροσώπους αυτού του οικονομικού κατεστημένου φαίνεται να στελεχώνει την κυβέρνησή του ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας. «Αυτές οι επιλογές αποτελούν προδοσία του προεκλογικού του μηνύματος προς τους εργαζόμενους ψηφοφόρους», κατήγγειλε η Νίρα Τάντεν, πρόεδρος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο. «Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι θα αντιταχθεί στην παγκόσμια οικονομική ελίτ και αντί αυτού, τους προσφέρει τα κλειδιά των υπουργείων».

Βέβαια, οι έρευνες της κοινής γνώμης αναδεικνύουν ένα παράδοξο της αμερικανικής κοινωνίας. Μπορεί πολλοί πολίτες να αντιτίθενται στο κατεστημένο, όμως ταυτόχρονα εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τους ισχυρούς και επιτυχημένους που δείχνουν να έχουν εκμεταλλευθεί στο έπακρο την αντίληψη περί «αμερικανικού ονείρου».

Κανείς πάντως δεν αναμένει από τον Τραμπ απόλυτη συνέπεια. Ηδη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει υπαναχωρήσει σε αρκετές προεκλογικές υποσχέσεις του. Προχθές δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διώξει δικαστικά τη Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση του προσωπικού της email όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών ή για «περίεργες» χρηματοδοτήσεις του Ιδρύματος Κλίντον, τόνισε ότι αντιμετωπίζει με «ανοιχτό μυαλό» τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα –ενώ είχε απειλήσει ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή των ΗΠΑ από αυτήν –και δεν είναι πλέον βέβαιος ότι η υποβολή υπόπτων για τρομοκρατία σε βασανιστήρια είναι και τόσο καλή ιδέα.

Ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ επίσης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τις πολυσχιδείς επιχειρήσεις του, παρά τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τα οφέλη που θα έχουν οι εταιρείες του από την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, το επιτελείο του ετοιμάζει το έδαφος για να προχωρήσει μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου σε μεγάλες φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, να καταργήσει τους ελέγχους στη Γουόλ Στριτ και να περιορίσει την επιβολή κανονισμών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα φαίνεται να δικαιώνονται όσοι προέβλεπαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αντέχει το βαρύ πρόγραμμα της νέας του θέσης. Ενα από τα καθήκοντα του νεοεκλεγέντος προέδρου είναι να ενημερώνεται καθημερινά από τις μυστικές υπηρεσίες. Ομως ο Τραμπ έχει ενημερωθεί μόνο δύο φορές μέχρι στιγμής –όλες τις υπόλοιπες έχει στείλει για ενημέρωση τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

3 εκατ. δολάρια

μέσα σε λίγες ημέρες συγκέντρωσε η υποψήφια των Πρασίνων για την προεδρία Τζιλ Στάιν, με στόχο να χρηματοδοτήσει προσπάθεια ανακαταμέτρησης των ψήφων σε τρεις πολιτείες (Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια) που έκριναν το αποτέλεσμα και στις οποίες έχουν εκφραστεί φόβοι για χακάρισμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.