Τον περασμένο μήνα, η δημοσιοποίηση ενός βίντεο, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ακουγόταν να περιγράφει το πώς επιτέθηκε σεξουαλικά σε παρουσιάστρια, κόντεψε να καταστρέψει την υποψηφιότητά του λόγω του σάλου που προκλήθηκε. Μόλις έγινε γνωστό, οι πιο στενοί συνεργάτες τού Τραμπ συγκεντρώθηκαν σπίτι του. Ενώ οι περισσότεροι τόνιζαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα, του υπενθύμιζε τα όσα έχει καταφέρει. Εξω από τον ουρανοξύστη είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του υποψηφίου. «Αυτοί θα σε εκλέξουν πρόεδρο» είπε στον Τραμπ ο Κούσνερ. «Αγνόησε τους υπόλοιπους».

O 35χρονος Κούσνερ μοιάζει σε πολλά με τον πεθερό του. Και οι δύο κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους επιτυχημένες επιχειρήσεις στον τομέα των ακινήτων. Και οι δύο έχουν ιστορικό πολιτικών δωρεών στους Δημοκρατικούς. Κανείς εκ των δύο δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία.

Αντίθετα με τον Τραμπ, ο Κούσνερ δεν έχει διαμορφώσει ένα πολύ δημόσιο προφίλ. Στο twitter έχει μόνο 11.000 ακολούθους και δεν έχει αναρτήσει κανένα tweet. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις πολιτικές του απόψεις, αν και κάποιοι τον περιγράφουν ως «υποστηρικτή των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων» και «μετριοπαθή φωνή στον κύκλο του Τραμπ». Εγγονός επιζώντων του Ολοκαυτώματος, τηρεί ευλαβικά την εβραϊκή πίστη και μάλιστα η Ιβάνκα προσηλυτίσθηκε στον ιουδαϊσμό πριν από τον γάμο τους το 2009.

Ο πατέρας του Κούσνερ είναι σημαντική προσωπικότητα στον χώρο των ακινήτων και είχε αποδεχθεί την ενοχή του όταν του απαγγέλθηκαν 18 κατηγορίες για φοροδιαφυγή, παράνομες πολιτικές δωρεές και προσπάθεια παρενόχλησης μαρτύρων το 2005. Επί δεκαετίες ο Τσαρλς Κούσνερ ήταν εκ των μεγαλύτερων δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 1992, ο τότε 11χρονος Τζάρεντ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έκαναν τις μεγαλύτερες δυνατόν δωρεές στον Δημοκρατικό γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ Φρανκ Λάουτενμπεργκ και τον υποψήφιο για τη Νέα Υόρκη Ρόμπερτ Αμπραμς. Οι δύο δωρεές –1.000 δολάρια εκάστη –ανέφεραν τον Τζάρεντ ως «μαθητή». Ο πρώην γερουσιαστής Μπομπ Τοριτσέλι, στον οποίο ο Τζάρεντ έκανε δωρεά 2.000 δολαρίων το 1999, είπε ότι ο Τσαρλς έφερε κάποιες φορές τον νεαρό γιο του σε συναντήσεις με πολιτικούς για «να ακούει και να μαθαίνει». Και προσθέτει: «Ο Τσαρλς από τότε, νομίζω, ετοίμαζε τον γιο του για πολιτική καριέρα».

Ενόσω ήταν φοιτητής πετούσε, επί έναν χρόνο, κάθε Κυριακή από τη Νέα Υόρκη στην Αλαμπάμα για να επισκεφθεί τον κρατούμενο υπ’ αριθμόν 26526, τον πατέρα του. Μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ, ο Τζάρεντ Κούσνερ ανέλαβε τις οικογενειακές επιχειρήσεις, καθώς ο πατέρας του βρισκόταν στη φυλακή. Το 2006 αγόρασε την εβδομαδιαία εφημερίδα «New York Observer» έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2008 η εφημερίδα στήριξε τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα τάχθηκε υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ. Φυσικά, στις προκριματικές του 2016 στήριξε Τραμπ.

Επιχειρηματικά, ο Κούσνερ αποδεικνύεται ευφυής. Το 2014, οι επιχειρήσεις του πραγματοποίησαν συναλλαγές ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγόρασε ένα μεγάλο ακίνητο στην περιοχή του Χρηματιστηρίου και 2.000 διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσεϊ και στο Μέριλαντ. Αυτά, πέραν των 12.000 σπιτιών και διαμερισμάτων που εξαγόρασε μεταξύ 2010 και 2013. Από τα λίγα που ξέρουμε για την προσωπική του ζωή, λατρεύει την ομάδα των New York Mets, έχει συλλογή με σπάνια πιόνια σκακιού και φτιάχνει ζωάκια από μπαλόνια για τα τρία του παιδιά.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Τζάρεντ Κούσνερ λειτούργησε ως «de facto υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας» του πεθερού του. Οταν η εκστρατεία του Τραμπ δέχθηκε πυρά για ένα «αντισημιτικό tweet», ο συνήθως ήρεμος Κούσνερ δημοσίευσε ένα άρθρο στην εφημερίδα του υπερασπιζόμενος τον πεθερό του, με τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ που γνωρίζω». Ο Τζάρεντ ασχολήθηκε ενεργά με τις προετοιμασίες –σε περίπτωση που ο Ντόναλντ έχανε από την Κλίντον –για τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου Τραμπ. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε επιλέξει αρχικά ως επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι. Γρήγορα ο Κρίστι απομακρύνθηκε –πολλοί λένε ότι πίσω από την απόφαση αυτή κρύβεται ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Κρίστι ήταν ο εισαγγελέας που έκλεισε τον πατέρα του φυλακή.

Εκείνοι που τον γνωρίζουν θεωρούν ότι ο Τζάρεντ είναι διατεθειμένος να κάνει για τον πεθερό του ό,τι είχε κάνει για τον πατέρα του –δηλαδή ό,τι χρειάζεται. «Βάζει πάνω απ’ όλα την οικογένεια» λέει ο ραβίνος Χίρσι Ζάρτσι που τον ξέρει χρόνια. «Δεν υπάρχει κάτι που δεν θα έκανε για την οικογένεια».

Το τι ακριβώς θα κάνει στον Λευκό Οίκο του Τραμπ είναι αδιευκρίνιστο, καθώς νόμος που ψηφίστηκε τη δεκαετία του ’60 –αφότου ο Τζον Κένεντι έκανε τον αδελφό του Ρόμπερτ υπουργό Δικαιοσύνης –απαγορεύει στους προέδρους να προσλάβουν συγγενείς τους, ακόμα και εξ αγχιστείας. Είναι σίγουρο όμως ότι, έστω και ανεπίσημα, θα παίξει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής τού νέου προέδρου των ΗΠΑ. Εχουν πολλά κοινά –και κάτι ακόμα. Και οι δύο προσπαθούν τώρα να κάνουν κάτι που δεν έχουν ξανακάνει ποτέ. Ο κόσμος αναρωτιέται προς τα πού κατευθύνονται –και εάν θα φθάσουν στον προορισμό τους μαζί ή ξεχωριστά.