Την κοινοπραξία των εταιρειών Goldair Cargo και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς επιλέγει η ΓΑΙΑΟΣΕ ως προσωρινό ανάδοχο για το εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου.

Η συγκεκριμένη κοινοπραξία, εφόσον τελικά καταστεί οριστικός ανάδοχος, θα αναλάβει για διάστημα 50 χρόνων την κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στη χώρα, το οποίο θα βρίσκεται σε έκταση 588 στρεμμάτων στη βιομηχανική ζώνη του Ασπροπύργου.

Αλλωστε, το σχήμα Goldair Cargo – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ήταν το μοναδικό που τον περασμένο Αύγουστο κατέθεσε προσφορά για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο. Η προσφορά αποσφραγίστηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ –ιδιοκτήτρια της έκτασης –στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και η κοινοπραξία Goldair Cargo – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανακηρύχθηκε προσωρινή ανάδοχος.

ΑΓΟΝΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ. Το έργο του Θριασίου επισήμως έχει δημοπρατηθεί τρεις φορές, ενώ οι διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν το 2006 και το 2009 ήταν άγονοι. Συνολικά, από το 2003 έχουν γίνει 11 διαγωνισμοί, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καν βγει στον «αέρα»!

Σημειώνεται ότι η παραχώρηση της έκτασης στο Θριάσιο Πεδίο αποτελεί προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους, ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ, των σιδηροδρομικών και αποθηκευτικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί σε γειτονική έκταση 1.600 στρεμμάτων.

Η τελική σύμβαση για το Θριάσιο Πεδίο θα υπογραφεί και θα προωθηθεί προς κύρωση από τη Βουλή, αμέσως μόλις εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Η οικονομική προσφορά των Goldair Cargo – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, χαρακτηρίζεται «εύλογη» από τη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ο ανάδοχος θα προσφέρει εφάπαξ τίμημα ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα καταβάλλει σε ετήσια βάση το 2,51% του κύκλου εργασιών του. Κατά το πρώτο έτος, η κοινοπραξία θα καταβάλει εγγυημένο τίμημα ύψους 350.000 ευρώ.

Το σύνολο των έργων θα εκτελεστεί από ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ιδρύσει ο ανάδοχος. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της προσφοράς, μέσα στην πρώτη διετία της παραχώρησης θα κατασκευαστούν αποθήκες συνολικής έκτασης 120.000 τ.μ. Συνολικά, οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 240.000 τ.μ.

Στον χώρο του Θριασίου θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι σε ορίζοντα δεκαετίας θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο είναι απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί σημείο διανομής πολυεθνικών εταιρειών. Ηδη, σήμερα, χάνεται σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας στον τομέα της συναρμολόγησης των εμπορευμάτων, που θα μπορούσε να πραγματοποιείται στην Ελλάδα.