Σε σημαντικό σταυροδρόμι βρίσκεται ο ΟΠΕΚ καθώς τα μέλη του θα συναντηθούν την Τετάρτη προκειμένου να αποφασίσουν μείωση της παραγωγής με στόχο την  αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Βραχυπρόθεσμος στόχος του Οργανισμού, λένε αναλυτές στο Bloomberg, είναι να αυξηθούν οι τιμές ανάμεσα στα 50 και στα 60 δολάρια ώστε και οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες να κερδίζουν περισσότερο, αλλά και να μείνουν έξω από το παιχνίδι μικρότεροι παραγωγοί όπως εκείνοι σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Σήμερα οι τιμές διαμορφώνονται στα 47 δολάρια το βαρέλι.

Από τον Νοέμβριο του 2014 και μετά τα μέλη του ΟΠΕΚ υιοθέτησαν στρατηγική ελεύθερης παραγωγής μαύρου χρυσού, που οδήγησε σε μεγάλη βουτιά των τιμών. Οι τιμές του πετρελαίου βούλιαξαν φέτος από τα 110 δολάρια στα 30 δολάρια καταγράφοντας νέο ιστορικό επίπεδο δεκαετίας. Ο Οργανισμός παράγει περίπου το 40% του πετρελαίου που καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο νέος επικεφαλής χάραξης της πολιτικής τιμών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαλίντ αλ Φαλίχ, προσπαθεί να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία. Από τη μια, θέλει να μειώσει την παραγωγή αρκετά ώστε να αυξηθούν οι τιμές και να αρχίσουν ξανά να γεμίζουν τα ταμεία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Από την άλλη, δεν θέλει να ξαναμπούν στο παιχνίδι όλοι οι ανταγωνιστές που βρίσκονταν στην αγορά το 2014.

Η βουτιά των τιμών του μαύρου χρυσού έχει ωφελήσει την τσέπη των καταναλωτών. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν χάσει σημαντική πηγή εσόδων και έχουν προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και ακυρώσεις έργων. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι έχουν ακυρωθεί ή έχουν αναβληθεί ενεργειακά έργα αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων.