Πέρασε από συμπληγάδες μέχρι να σηκώσει αυλαία. Εμφανίστηκε σαν ένας ζωντανός οργανισμός που αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της εποχής. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) λειτουργεί πλέον στο ανακατασκευασμένο ΦΙΞ και με την νέα του εμφάνιση διαψεύδει όσους μιλούσαν για έναν στοιχειωμένο χώρο. Η νέα εποχή για το ΕΜΣΤ ξεκινά με την Κατερίνα Κοσκινά ως διευθύντρια που σε μια αμήχανη συγκυρία πήρε κρίσιμες αποφάσεις.
«Έγινε ένα σημαντικό βήμα, ένα βήμα που είναι στην κατεύθυνση μιας εκπλήρωσης συλλογικής επιθυμίας», δηλώνει σε συνέντευξή της στο in.gr και εμβαθύνει στην αξία του διαλόγου που αποτελεί την προμετωπίδα της θεματολογίας του ΕΜΣΤ. Αναφέρει ότι ένα μουσείο που έχει καθυστερήσει τόσο πολύ στην τελική του μορφή να λειτουργήσει και έρχεται να πει κάτι σε μια περίοδο που όλος ο κόσμος αλλάζει, δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη του την διεθνή συγκυρία.
Η κ. Κοσκινά χωρίς να προσκολλάται στα λάθη και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος, ζητά κατανόηση για ένα εγχείρημα που δεν ανήκει σε μια ομάδα αλλά σε όλη τη χώρα. «Έχω κουραστεί να ακούω ένα σορό φορτισμένα αρνητικά σχόλια για ένα πράγμα που μπουσουλάει. Θα ήθελα, είναι ευχή και όχι παράπονο, να δω περισσότερο θετική σκέψη και διάθεση απέναντι σε μια προσπάθεια που γίνεται», τονίζει χαρακτηριστικά.
Χωρίς να επιδίδεται σε παιχνίδι απόδοσης ευθυνών, αναφέρει ότι η καθυστέρηση για την λειτουργία του ΕΜΣΤ δεν οφείλεται μόνο στο μουσείο. «Ψάχνουμε να βρούμε ευθύνες εκεί όπου δεν υπάρχουν ή εκεί όπου ενδεχομένως δεν είναι τόσο σοβαρές», επισημαίνει.
Ελπίδα γέννησαν οι πρώτες κινήσεις που συντελέστηκαν στο ΕΜΣΤ, η λειτουργία όμως ολόκληρου του χώρου αποτελεί το επόμενο στοίχημα. Υπάρχουν τόσο σημαντικές εκκρεμότητες για την άρτια λειτουργία του ΕΜΣΤ, αφού ακόμη μένει χωρίς στελέχη και χωρίς ολόκληρο τον χώρο, υπογραμμίζει η κ.Κοσκινά.
Υπολογίζει ότι κατά τους θερινούς μήνες θα είναι όλα έτοιμα. «Εάν φύγουμε τρέχοντας χωρίς να είμαστε ακόμα έτοιμοι, τότε κινδυνεύουμε να γλιστρήσουμε», δηλώνει και μιλά για τις διαδικασίες που δρομολογούνται από την πολιτεία και καθορίζουν το μέλλον του Μουσείου.
«Παράθυρα» συζητήσεων έχει ανοίξει και το θέμα της συντήρησης του νέου πολιτιστικού φορέα, ενός φιλόδοξου σχεδίου για το οποίο έχουν διατυπωθεί και ανησυχίες. Η κ. Κοσκινά εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να προχωρά το έργο του ΕΜΣΤ.
Ρίχνει φως στο θέμα της δωρεάς από το Ίδρυμα Νιάρχος προς το ΕΜΣΤ που τελικά δεν χορηγήθηκε. «Δεν ακυρώθηκε η δωρεά. Το Ίδρυμα Νιάρχου, που είναι κοινωφελές ίδρυμα, παρακολουθεί το ΕΜΣΤ. Δεν σημαίνει ότι έχουμε κόψει κάθε επικοινωνία», τονίζει.
Αναφερόμενη στο θέμα της θητείας της, η οποία δεν έχει ακόμη κριθεί, επισημαίνει ότι θα ήταν δίκαιο να κριθεί το έργο της μετά από μία ή δύο θητείες.
Δεν ξεχνά να μνημονεύσει, όπως έκανε στην βραδιά των εγκαινίων, το έργο της επί 15, περίπου, χρόνια διευθύντριας στο ΕΜΣΤ, Άννας Καφέτση. Μιλά, ακόμη, για την συνεργασία της με τους πρώην υπουργούς Πολιτισμού, κκ Ξυδάκη και Μπαλτά, ενώ αναφέρεται και στη νέα υπουργό, Λυδία Κονιόρδου.