Το κέικ «κόκκινο βελούδο» ή red velvet cake είναι ένα από τα ελάχιστα όμορφα και γευστικά γλυκά που εφευρέθηκαν στις ΗΠΑ. Η πρώτη συνταγή και πολλές σήμερα, γίνονται όχι με χρώμα ζαχαροπλαστικής, αλλά με ζωμό από παντζάρι.

Με τα χρόνια το διάσημο γλυκό εξελίχθηκε και πρόσφατα είδα μία μαγική συνταγή στο kisslaurenne.com από μία Ελληνίδα που ζει και εργάζεται στην Αυστραλία, τη Mary Dionisopoulos, μαγείρισσα κατ’ οίκον με ταλέντο και επαγγελματικές τάσεις.

Για το Red Velvet κέικ

250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

125 γρ βούτυρο

300 γρ ζάχαρη

240ml ξινόγαλα (buttermilk)

2 αυγά

40 γρ κακάο σε σκόνη

1 κουτ. μαγειρική σόδα

1/2 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας, καλής ποιότητας

2 κουτ. γλυκού κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (φυτικής προέλευσης)

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

1/2 κουτ. γλυκού λευκό ξύδι

Για το cream cheese frosting

200 γρ βούτυρο

300γρ cream cheese

400γρ άχνη ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

+ 1 σοκολάτα κουβερτούρα 65% κακάο (200 γρ)

Εκτέλεση κέικ

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180º Κελσίου. Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα και αλευρώστε τη ελαφρά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο, ρίξτε τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ένα ανοιχτό, λευκό χρώμα.

Ρίξτε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα του βουτύρου και της ζάχαρης. Προσθέστε το κόκκινο χρώμα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε.

Συνεχίστε ρίχνοντας το 1/3 από το αλεύρι. Μόλις ενσωματωθεί ρίξτε το μισό ξινόγαλο και στη συνέχεια ακόμα 1/3 από το αλεύρι.

Σε ένα φλιτζανάκι αναμίξετε το ξύδι με το υπόλοιπο ξινόγαλο και ενσωματώστε τα στο μείγμα. Συνεχίστε προσθέτονταςτο υπόλοιπο αλεύρι και χτυπήστε μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίξτε το στη φόρμα και ψήστε το κέικ για περίπου 25 λεπτά. Στα 20 λεπτά, ελέγξτε το βαθμό που έχει ψηθεί το κέικ σας, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Μόλις βγει στεγνή, με ελάχιστα “ψίχουλα” πάνω της, το κέικ είναι έτοιμο. Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά, ξεφορμάρετε και αφήστε το να κρυώσει πάνω στην “υπερυψωμένη” σχάρα.

Εκτέλεση cream cheese frosting

Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια, ρίξτε το στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε το για 2 λεπτά μέχρι να πάρει κρεμώδη υφή. Ρίξτε σταδιακά την άχνη ζάχαρη ώστε να ενσωματωθεί όλη η ποσότητα, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε προσθέτοντας σιγά σιγά και το cream cheese (είναι απαραίτητο να ελέγχετε τον κάδο του μίξερ μήπως έχει μείνει στα τοιχώματα cream cheese).

Ιλιάδα Κλάγκου και kisslaurenne.com

Photo: Danai Issaris

Ομορφιά, μόδα, γεύσεις, πρακτική ψυχολογία και ό,τι άλλο κινείται γύρω από τη σφαίρα του well-being δημοσιεύεται στο blog της Ιλιάδας Κλάγκου. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ψυχαγωγική και παράλληλα σοβαρή ενημέρωση, κριτικές και την απόλυτη αισθητική σε όλες τις σελίδες του, το kisslaurenne.com μπήκε δυναμικά στο διαδύκτυο πριν από μερικούς μήνες.

«Το KissLaurenne το φαντάζομαι σαν τον μικρό μου παράδεισο.Τον προσωπικό μου χώρο που σκοπεύω να γεμίζω με όσα αγαπώ, μαθαίνω, δοκιμάζω, ζω, με όσα μου δίνουν χαρά. Παρέα μου θα έχω αγαπημένες φίλες ως contributing editors – όλες αστέρια στο είδος τους- και ελπίζω πως εδώ θα έρχεσαι και εσύ, για να μοιραζόμαστε τα όμορφα της καθημερινότητάς μας» γράφει η Ιλιάδα Κλάγκου.

Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως assistant beauty editor στο περιοδικό ELLE. «Εκεί συνειδητοποίησα πώς θέλω να περάσω την υπόλοιπη επαγγελματική ζωή μου μέσα σε ομορφιές! Στην πορεία εργάστηκα σε αξιόλογους μηνιαίους και εβδομαδιαίους τίτλους (InStyle, DownTown, PinkWoman, Γυναίκα, Like κ.α), σε κορυφαίους digital προορισμούς καθώς και στην τηλεόραση, ως beauty editor στην εκπομπή JoinUs του ΣΚΑΪ αλλά και ως guest σε πολλές πρωινές εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης».